Surówka kopenhaska

Surówka kopenhaska

Na pewno są tutaj fani delikatnej, chrupiącej sałaty lodowej. Mam dla was dobrą surówkę w stylu duńskim z sałaty lodowej, marchewki, kiszonych ogórków, białej cebuli i sosu jogurtowo – musztardowego. Znakomita surówka na samodzielne danie, jak również uzupełnienie dań obiadowych. Polecam ?

Zdjęcie - Surówka kopenhaska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Surówka kopenhaska z sałatą lodowa

Składniki na surówkę kopenhaską/ 2 porcje

– 1/2 sałaty lodowej
– 1 marchewka
– 2 mniejsze ogórki ( kiszone lub konserwowe )
– 1/2 białej cebuli
– łyżka świeżo posiekanej dymki
– łyżka świeżo posiekanej pietruszki
– pełna łyżka jogurtu naturalnego
– 2 łyżeczki musztardy
– sól i pieprz do smaku

Liście sałaty, pokrój w drobne paseczki. Daj do większej salaterki, delikatnie posyp solą i pieprzem. Pomieszaj, odstaw.

Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w małą kostkę. Ogórki pokrój w cienkie plasterki.

Majonez pomieszaj z musztardą.

Do sałaty dodaj marchewkę, cebulę, ogórki, pietruszkę i dymkę. Dodaj sos, wszystkie składniki delikatnie pomieszaj.

Odstaw do lodówki na 30 minut, do połączenia smaków ? Smacznego ?

Zdjęcie - Surówka kopenhaska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów