Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie – prosty i pyszny !

Uwielbiam piec chleby ale zawsze były to takie na drożdżach. Jednak obecna sytuacja na Świecie i braki w sklepach jeśli chodzi o drożdże zmuszają człowieka do kombinowania. Plusem jest to, że w końcu miałam motywację do zrobienia własnego i pierwszego w swoim życiu zakwasu żytniego. Mogę teraz powiedzieć, że piekę chleby na zakwasie jak szalona ! Smak nie ma sobie równych, te dziury i ta chrupiąca gruba skórka – prawdziwa uczta dla podniebienia !

Jeśli nie robiliście jeszcze takiego chleba na zakwasie to koniecznie musicie spróbować. Jest trochę pracy z zakwasem ale naprawdę warto 🙂

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zakwas żytni

50 g mąki żytniej typ 750 można użyć też typ 2000
60 ml przegotowanej letniej wody
Wyparzony litrowy słoik
Folia spożywcza
gumka recepturka

Dzień 1
Do wcześnie wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, wlewamy wodę i mieszamy do uzyskania gęste konsystencji bez grudek. Słoik przykrywamy folią spożywczą i zabezpieczamy gumką recepturką. W foli robimy małe otwory aby zakwas mógł oddychać.

Dzień 2
Mniej więcej o tej samej porze powtarzamy czynność z poprzedniego dnia.

Przez kolejne dni : 3, 4, 5 postępujemy dokładne tak samo. Zakwas powinien już na ty, etapie pracować, a w słoiku powinny pojawić się bąbelki. Możemy przystąpić do pieczenia chleba.

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej
150 ml aktywnego zakwasu żytniego
300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu


Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy zakwas i wodę. Dodajemy miód i sól. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gęste ale nie zbite (w razie potrzeby dolać wody). Następnie przykrywamy ciasto folią i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (u mnie było to ok. 1,5 h) Po tym czasie przelewamy ciasto do wyłożonej papierem formy. Zwilżoną dłonią wyrównujemy wierzch. Zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Podrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 min.

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb owsiankowy na zakwasie
1

Chleb owsiankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietki
1

Bagietki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chlebki pita na zaczynie poolish
2

Chlebki pita na zaczynie pooli…

food² food²
Food Square

Bułeczki z sezamem
2

Bułeczki z sezamem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb jogurtowy na drożdżach – farmerski
3

Chleb jogurtowy na drożdżach –…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Uniwersalny chleb pszenny

Uniwersalny chleb pszenny

Tosia Tosia
Smakowity chleb