Bułeczki scones
Bułeczki scones to pyszna i prosta propozycja na śniadanie. To coś pomiędzy bułeczką a kruchym ciasteczkiem, najlepiej smakują na ciepło z masłem i dżemem. Do ich przygotowania nie potrzebujecie żadnych skomplikowanych składników. Upieczecie je bez drożdży, wystarczy proszek do pieczenia. Z podanych proporcji wychodzi 10 sztuk bułeczek o średnicy ok. 6-7 cm.
Składniki:2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru (można dać zwykły cukier kryształ)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
80 ml mleka (ok. 1/3 szklanki)
100 g masła (pół kostki)
+ garść rodzynek (jeśli nie lubicie rodzynek, można zastąpić je innymi bakaliami lub w ogóle pominąć)
Bułeczki scones – jak to zrobić?Wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy do uzyskania drobnej kruszonki. Można zrobić to w mikserze.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Mokre składniki wlewamy do suchych składników. Nie wszystko! Zostawiamy sobie ok. 2 łyżek płynu, żeby potem posmarować nim bułeczki. Składniki zagniatamy lub wyrabiamy w mikserze aż do powstania jednolitego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodajemy rodzynki. Gotowe ciasto przekładamy na blat oprószony mąką.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Jest tak delikatne, że można też spłaszczyć je rękami. Szklankę lub foremkę maczamy w mące i wykrawamy kółeczka.
Wykrojone bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy resztką jajek z mlekiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 220 stopni przez ok. 15 minut.
Gotowe bułeczki podajemy na ciepło z masłem i dżemem. W Anglii często serwuje się się je z tzw. cotted cream, czyli gęstą maślaną śmietaną. Bułeczki można przechowywać przez kilka dni pod przykryciem w temperaturze pokojowej, ale najlepsze są na zaraz po upieczeniu.
Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)
Smacznego!Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)