Pasta z soczewicy

Zdjęcie - Pasta z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio nasze weekendy, a przynajmniej weekendowe poranki, wyglądają bardzo podobnie. Po prostu w zasadzie co tydzień przygotowujemy sobie na śniadanie porcję TEJ pasty z soczewicy. Jemy ją na ciepło, prosto z patelni, na grzankach, czasem z dodatkiem jajek- gotowanych na twardo lub sadzonych.

Zdjęcie - Pasta z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idę trochę na łatwiznę i przygotowuję ją z soczewicy z puszki (używam zielonej soczewicy konserwowej), całe gotowanie zajmuje mi więc tylko kilka minut i od razu można jeść!

Zdjęcie - Pasta z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspirację na tę pastę znalazłam w książce “Cała Obfitość” i zgodnie z sugestią autora, wierzch kanapek z pastą ozdabiam dużą ilością siekanej natki pietruszki i cienkimi piórkami surowej cebuli.

Zdjęcie - Pasta z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • soczewica - 1 puszka (400g)
  • oliwa - 3 łyżki (+do podania)
  • czosnek - 3 ząbki, zmiażdżone
  • kumin - 1 łyżeczka, mielony
  • pomidory - 3 szt
  • tahini - 2 łyżki
  • sok z cytryny - ok. 2 łyżki, do smaku
  • sól, pieprz - do smaku
  • do podania:
  • jajka, piórka cebuli, natka pietruszki/kolendra - opcjonalnie
Przygotowanie:

Na patelnię wlej oliwę i od razu dodaj zmiażdżony czosnek oraz kmin i smaż przez minutę.

Dodaj pokrojone w małą (ok. 1-2 cm) kostkę pomidory i soczewicę (odsączoną) i duś na małym ogniu, aż pomidory staną się zupełnie miękkie.

Dodaj tahinę, wymieszaj.

Pastę rozdrobnij za pomocą tłuczka do ziemniaków, aż będzie prawie gładka.

Ciągle podgrzewając, dopraw pastę do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, ewentualnie dodaj nieco wody, jeśli okaże się zbyt gęsta.

Pastę podawaj ciepłą, np. na grzance, posypaną posiekaną natką/kolendrą i piórkami świeżej cebuli, skropioną oliwą.

Przepisy z tych kategorii

Lazania z soczewicą
1

Lazania z soczewicą

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z kurkami
1

Sałatka z kurkami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi z soczewicą i marchewką
1

Pierogi z soczewicą i marchewk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pasta z soczewicy
2

Pasta z soczewicy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kapuśniak z soczewicą
2

Kapuśniak z soczewicą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gołąbki z warzywnym nadzieniem w sosie
1

Gołąbki z warzywnym nadzieniem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sok agrestowy i porzeczkowy z sokownika
1

Sok agrestowy i porzeczkowy z…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Koktajl pomidorowy z miodem
1

Koktajl pomidorowy z miodem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Koktajl z melonem, bananem i malinami
1

Koktajl z melonem, bananem i m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą
1

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pudding chia z kiwi
6

Pudding chia z kiwi

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Lemoniada ogórkowa
2

Lemoniada ogórkowa

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne