Pasta z soczewicy

Zdjęcie - Pasta z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio nasze weekendy, a przynajmniej weekendowe poranki, wyglądają bardzo podobnie. Po prostu w zasadzie co tydzień przygotowujemy sobie na śniadanie porcję TEJ pasty z soczewicy. Jemy ją na ciepło, prosto z patelni, na grzankach, czasem z dodatkiem jajek- gotowanych na twardo lub sadzonych.

Zdjęcie - Pasta z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idę trochę na łatwiznę i przygotowuję ją z soczewicy z puszki (używam zielonej soczewicy konserwowej), całe gotowanie zajmuje mi więc tylko kilka minut i od razu można jeść!

Zdjęcie - Pasta z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspirację na tę pastę znalazłam w książce “Cała Obfitość” i zgodnie z sugestią autora, wierzch kanapek z pastą ozdabiam dużą ilością siekanej natki pietruszki i cienkimi piórkami surowej cebuli.

Zdjęcie - Pasta z soczewicy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • soczewica - 1 puszka (400g)
  • oliwa - 3 łyżki (+do podania)
  • czosnek - 3 ząbki, zmiażdżone
  • kumin - 1 łyżeczka, mielony
  • pomidory - 3 szt
  • tahini - 2 łyżki
  • sok z cytryny - ok. 2 łyżki, do smaku
  • sól, pieprz - do smaku
  • do podania:
  • jajka, piórka cebuli, natka pietruszki/kolendra - opcjonalnie
Przygotowanie:

Na patelnię wlej oliwę i od razu dodaj zmiażdżony czosnek oraz kmin i smaż przez minutę.

Dodaj pokrojone w małą (ok. 1-2 cm) kostkę pomidory i soczewicę (odsączoną) i duś na małym ogniu, aż pomidory staną się zupełnie miękkie.

Dodaj tahinę, wymieszaj.

Pastę rozdrobnij za pomocą tłuczka do ziemniaków, aż będzie prawie gładka.

Ciągle podgrzewając, dopraw pastę do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, ewentualnie dodaj nieco wody, jeśli okaże się zbyt gęsta.

Pastę podawaj ciepłą, np. na grzance, posypaną posiekaną natką/kolendrą i piórkami świeżej cebuli, skropioną oliwą.

Przepisy z tych kategorii

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pesto bazyliowe ze słonecznikiem

Pesto bazyliowe ze słoneczniki…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą

Szparagi z burratą i migdałami…

food² food²
Food Square

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka „Kwitnący bez”

Sałatka „Kwitnący bez”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa ze szparagami Braci Budnik
2

Zupa ze szparagami Braci Budni…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem i białą czekoladą
4

Rożki z ciasta francuskiego z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Surówka z młodej kapusty z ogórkami

Surówka z młodej kapusty z ogó…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Makaron  spaghetti z tuńczykiem i cytryną
2

Makaron spaghetti z tuńczykie…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem

Frittata z łodygą brokułu i cz…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Młoda kapusta zasmażana

Młoda kapusta zasmażana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy