Najlepszy mazurek kajmakowy (z mlekiem w proszku)

Te święta wielkanocne, ze względu na koronowirusa, spędziliśmy w naszym domu.  Bez naszych bliskich, jedynie w trójkę, było spokojniej i nieco smutniej, nostalgicznie. Tęskniliśmy za tradycyjnymi spotkaniami z rodzicami i rodzeństwem, ale mam nadzieję, że prędko sobie to wszystko odbijemy. Chcieliśmy mieć choć namiastkę znanych nam od zawsze świąt, dlatego też na stole był koszyk ze święconką, kolorowe pisanki, tulipany i żonkile. W niedzielny poranek wspólne śniadanie, na którym nie mogło zabraknąć jajek, białej kiełbasy, sałatki jarzynowej i paschy. Był sernik i pyszne drożdżowe bułeczki (hot cross buns). W poniedziałek każdy został oblany, aby tradycji stało się zadość. Wszystko było inaczej, ale myślę, że takie doświadczenie było nam wszystkim potrzebne. Może dzięki temu bardziej docenimy nasze rodzinne spotkania? 🙂

Zdjęcie - Najlepszy mazurek kajmakowy (z mlekiem w proszku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Osobiście, odkąd wyszłam za mąż, nie wyobrażam sobie już Wielkanocy bez najlepszego mazurka mojej teściowej. Na szczęście podzieliła się ona ze mną w tym roku przepisem i mogliśmy i my cieszyć się jego smakiem.  Mazurek ten jest bardzo prosty w wykonaniu – kruche ciasto oraz masa z mleka w proszku, która sama w sobie jest dość słodka, dlatego warto użyć jakiegoś kwaśnego dżemu dla przełamania smaku. U mnie była to pyszna konfitura malinowa. Polecam gorąco 🙂

Zdjęcie - Najlepszy mazurek kajmakowy (z mlekiem w proszku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (blaszka o wymiarach 30×25 cm): 

Kruche ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Masa:

  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • szklanka pełnego mleka w proszku
  • 2 żółtka

Dodatkowo:

  • kilka łyżek kwaśnego dżemu – u mnie konfitura malinowa
  • bakalie do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka oraz śmietanę. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Następnie spód ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Wystudzić, a następnie posmarować gotowy spód dżemem.

Masa:

Masło z cukrem podgrzewać do rozpuszczenia. Gdy się połączą, dodać mleko w proszku. Gotować na niewielkim ogniu, do utworzenia jednolitej, gładkiej masy. Zestawić z ognia i dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Gotową, ciepłą masę rozprowadzić na posmarowanym dżemem spodzie. Wyrównać. Udekorować wg własnej fantazji bakaliami. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Najlepszy mazurek kajmakowy (z mlekiem w proszku) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarta z malinami i budyniem

Tarta z malinami i budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Lodowiec

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto „Miętusek”

Ciasto „Miętusek”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Mazurek różany z białą czekoladą
2

Mazurek różany z białą czekola…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Mazurek czekoladowy
1

Mazurek czekoladowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Mazurek marcepanowy ze śliwkami i czekoladą

Mazurek marcepanowy ze śliwkam…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Mazurek kajmakowy bez pieczenia
1

Mazurek kajmakowy bez pieczeni…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

Mazurek pomarańczowy z polewą…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Mazurek królewski

Mazurek królewski

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim