Najlepszy mazurek kajmakowy (z mlekiem w proszku)
            Te święta wielkanocne, ze względu na koronowirusa, spędziliśmy w naszym domu. Bez naszych bliskich, jedynie w trójkę, było spokojniej i nieco smutniej, nostalgicznie. Tęskniliśmy za tradycyjnymi spotkaniami z rodzicami i rodzeństwem, ale mam nadzieję, że prędko sobie to wszystko odbijemy. Chcieliśmy mieć choć namiastkę znanych nam od zawsze świąt, dlatego też na stole był koszyk ze święconką, kolorowe pisanki, tulipany i żonkile. W niedzielny poranek wspólne śniadanie, na którym nie mogło zabraknąć jajek, białej kiełbasy, sałatki jarzynowej i paschy. Był sernik i pyszne drożdżowe bułeczki (hot cross buns). W poniedziałek każdy został oblany, aby tradycji stało się zadość. Wszystko było inaczej, ale myślę, że takie doświadczenie było nam wszystkim potrzebne. Może dzięki temu bardziej docenimy nasze rodzinne spotkania? ?

Osobiście, odkąd wyszłam za mąż, nie wyobrażam sobie już Wielkanocy bez najlepszego mazurka mojej teściowej. Na szczęście podzieliła się ona ze mną w tym roku przepisem i mogliśmy i my cieszyć się jego smakiem. Mazurek ten jest bardzo prosty w wykonaniu – kruche ciasto oraz masa z mleka w proszku, która sama w sobie jest dość słodka, dlatego warto użyć jakiegoś kwaśnego dżemu dla przełamania smaku. U mnie była to pyszna konfitura malinowa. Polecam gorąco ?

Składniki (blaszka o wymiarach 30×25 cm):
Kruche ciasto:
- 500 g mąki
 - 250 g margaryny lub masła
 - 2 żółtka
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - 3/4 szklanki cukru
 - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
 
Masa:
- 250 g masła
 - szklanka cukru
 - szklanka pełnego mleka w proszku
 - 2 żółtka
 
Dodatkowo:
- kilka łyżek kwaśnego dżemu – u mnie konfitura malinowa
 - bakalie do dekoracji
 
Wykonanie:
Ciasto:
Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka oraz śmietanę. Zagnieść szybko gładkie ciasto. Rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę. Schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Następnie spód ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, do zarumienienia. Wystudzić, a następnie posmarować gotowy spód dżemem.
Masa:
Masło z cukrem podgrzewać do rozpuszczenia. Gdy się połączą, dodać mleko w proszku. Gotować na niewielkim ogniu, do utworzenia jednolitej, gładkiej masy. Zestawić z ognia i dodawać po jednym żółtku, cały czas mieszając. Gotową, ciepłą masę rozprowadzić na posmarowanym dżemem spodzie. Wyrównać. Udekorować wg własnej fantazji bakaliami. Smacznego ?
