Giant Donut Cake - wielki pączek na 6. urodziny bloga

Giant Donut Cake - wielki pączek na 6. urodziny bloga

Fudskłer kończy dzisiaj 6 lat! Z tej okazji, jak co roku, dzielę się z Wami kawałkiem urodzinowego tortu. ? Tym razem po baaardzo długim rozmyślaniu, bo pomysłów w głowie setki, a ciacho może być co roku tylko jedno, postanowiłem upiec Giant Donut Cake, czyli tort w kształcie wielkiego pączka! Bo czy może być coś piękniejszego niż gigantyczny donut oblany różową polewą? Ja myślę, że nie! W końcu nie bez powodu Homer z Simpsonów tak bardzo je uwielbiał. ?

Początkowo myślałem, żeby faktycznie usmażyć takiego gigantycznego pączka i nadziać go kremem, ale jedynym naczyniem, które by się do tego celu nadawało, był wok i trochę przerażało mnie wlanie do niego galona oleju. Dlatego koniec końców postawiłem na ciasto maślane, które upiekłem w silikonowej formie w kształcie pierścienia. Dzięki temu ma też nieco mniej kalorii. ? Przepis na to ciasto maślane bardzo często wykorzystuję do tortów. Ma przyjemną strukturę, bogaty smak, nie potrzebuje dodatkowego „nawilżacza” tak, jak biszkopt i łatwo się kroi na blaty. Dodatkowo tym razem podmieniłem cukier puder na kryształ, dzięki czemu boki ciasta mają ciekawszą teksturę, przypominającą prawdziwego pączka.

Giant Donut Cake nadziałem moim ulubionym kremem malinowym na bazie śmietany kremówki. Jest on lekki, owocowy i bardzo przyjemny. Świetnie komponuje się z maślanym ciastem i w dodatku bardzo prosto się go robi. Maliny oczywiście można podmienić na dowolne inne owoce jagodowe, ale do różowej polewy pasują chyba najbardziej. Właśnie, mówiąc już o polewie, to wierzch ciasta pokryłem ganchem z białej czekolady. Wykorzystałem proporcje, które stosuje się do drip cake, dzięki czemu glazura ładnie zastyga na bokach i wraz z kolorową posypką sprawia, że tort wygląda bardzo realistycznie niczym pączek. Gorąco liczę na to, że Giant Donut Cake przypadnie Wam do gustu i skorzystacie niebawem z przepisu. W końcu nadchodzący Tłusty Czwartek to świetna okazja, żeby upiec takiego pączka w rozmiarze XXL! ?

Zdjęcie - Giant Donut Cake - wielki pączek na 6. urodziny bloga - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Giant Donut Cake Łukasz Fudskłer kończy dzisiaj 6 lat! Z tej okazji, jak co roku, dzielę się z Wami kawałkiem urodzinowego tortu. ? Tym razem po… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis Ilość porcji: 8-12 Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Ciasto maślane:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Krem malinowy:

  • 125 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Polewa z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady*
  • 100 ml śmietany kremówki 30-36%
  • szczypta czerwonego barwinka spożywczego*
  • kolorowa posypka cukrowa do dekoracji
PRZYGOTOWANIE

Ciasto maślane

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ubij na biały puch, następnie zacznij dodawać powoli cukier, cały czas miksując. Do utartego masła wbijaj kolejno jajka, ubijając po każdym jajku przez chwilę. Wlej ekstrakt waniliowy i połącz z masą.
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i zacznij dodawać do masy partiami, powoli miksując. Ciasto przełóż do okrągłej silikonowej formy w kształcie pierścienia (donuta) o średnicy ok. 24-26 cm posmarowanej uprzednio olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Krem malinowy

  1. Maliny zmiksuj na purée, a następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz ją z malinowym purée i wstaw na kwadrans do lodówki, aby delikatnie zgęstniało.
  2. Bitą śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier puder. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i wlewaj powoli malinowe purée.
  3. Gotowy krem wstaw na kwadrans do lodówki.

Przygotowanie tortu

  1. Ciasto przekrój na pół i w obu częściach wydrąż środek, robiąc miejsce na krem.
  2. Powstałe rowki w obu połówkach ciasta wypełnij kremem malinowym. Łączenie również możesz posmarować cienką warstwą kremu, aby połówki lepiej trzymały się po złożeniu.
  3. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia i przygotuj polewę.

Polewa z białej czekolady

  1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj barwnik i dokładnie go rozprowadź. Kolejno śmietankę wlej do roztopionej czekolady i wymieszaj energicznie do połączenia. Odstaw do schłodzenia, a następnie wstaw do lodówki na kwadrans, aby polewa była gęsta niczym jogurt.
  3. Przygotowaną polewą oblej wierzch schodzonego ciasta, aby delikatnie spłynęła po bokach. Ciasto posyp kolorową posypką i wstaw na przynajmniej pół godziny do lodówki do stężenia.
UWAGI

*Zamiast barwić białą czekoladę, można wykorzystać również naturalnie różową czekoladę Ruby.

Kategorie przepisów