Babeczki z jabłkiem, cukinią i orzechami włoskimi
przepis:
300 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
100 ml maślanki
szczypta soli
120 ml oleju słonecznikowego
2 jabłka
100 g utartej młodej cukinii
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Jabłko i cukinię utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Cukier puder ubić z jajkami, a następnie domieszać olej i maślankę.
Do masy dodać mąkę i mieszać łyżką aż składniki się połączą.
Do ciasta dodać cynamon, jabłka, cukinię i orzechy.
Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami.
Babeczki piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 175° C.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 małych babeczek.
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
100 ml maślanki
szczypta soli
120 ml oleju słonecznikowego
2 jabłka
100 g utartej młodej cukinii
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Jabłko i cukinię utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Makę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą.
Cukier puder ubić z jajkami, a następnie domieszać olej i maślankę.
Do masy dodać mąkę i mieszać łyżką aż składniki się połączą.
Do ciasta dodać cynamon, jabłka, cukinię i orzechy.
Ciasto przełożyć do foremek wyłożonych papilotkami.
Babeczki piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 175° C.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 małych babeczek.