Mini pizze pszenno-orkiszowe (pizzerinki)
Mini pizze zwane też pizzerinkami to pyszny pomysł na obiad, kolacje czy przyjęcie !
W Niedzielę 9 lutego pizza obchodziła swoje święto. Ja świętuję z lekkim opóźnieniem ; ) Ale jak to mówią “everyday is a pizza day ” ?
Lubie tradycyjną pizzę ale zdecydowanie wolą tą domową, własnoręcznie zrobioną, a jeszcze bardzie w takiej mini postaci ? W pizzy najbardziej lubię to, że można użyć dodatków jakich dusz zapragnie a i tak będzie pycha ! Tym razem postawiłam na klasyczny zestaw dodatków czyli keczup, ser (u mnie wegański), pomidorki koktajlowe i spora ilość oregano, którego nigdy na pizzy nie oszczędzam. Ciasto zrobiłam z połączenie mąki pszennej i orkiszowej jasnej. Dodałam do ciasta też olej smakowy “bazylia z czosnkiem”, który nadał pięknego aromatu.
Mini pizze pszenno-orkiszowe
(opcja wegańska)
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej jasnej
220 ml wody
20 g drożdży
30 ml oleju Kujawski z ziołami (u mnie czosnkowy z bazylią)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli ⠀
Dodatki:
Wegański żółty ser lub zwykły ser
Keczup
Pomidorki
Oregano ⠀
Sposób wykonania:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w lekko cieplej wodzie. Odstawiamy na kilka minut. Do dużej miski przesiewamy mąki, wlewamy zaczyn. Dodajemy olej lub oliwę z oliwek, oraz sól. Zagniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 40 min do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na równe kawałki. Formujemy kulki i rozpłaszczamy na cienkie placki. Każdy smarujemy keczupem i układamy dodatki. Posypujemy oregano. Pieczemy 15-20 min. Czas zależy od mocy piekarnika.
Więcej pysznych zdjęć znajdziesz na moim Instagramie !