Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
Dahl z soczewicy to wspaniałe i szybkie do przygotowania codzienne danie. Użycie czerwonej lub ewentualnie żółtej soczewicy jest kluczem do sukcesu w tym przypadku. Te odmiany gotują się najszybciej, a gotowa potrawa jest gęsta i kremowa. Ja uwielbiam jeść ją jako samodzielne danie, z kawałkiem podpieczonego chlebka naan lub z ryżem. Świetnie komponuje się też z jakiem na miękko. Moim bliskim podaję natomiast tak przyrządzoną soczewicę jako dodatek do dania głównego. Tu już możliwości jest mnóstwo i tylko od naszej wyobraźni zależy, co znajdzie się obok niej na talerzu.
Gdybym chciała pokrótce wyjaśnić czym w ogóle jest dahl, napisałabym krótko. To gęsta, zawiesista potrawka warzywna, pełna indyjskich aromatów i przypraw. Mój dahl z soczewicy nie jest aż tak skomplikowany, jak można by się tego spodziewać. Mimo to, jest tak smaczny, że można jeść go pełnymi łyżkami niemalże bez końca Soczewica sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, chociaż jej lekko orzechowy posmak świetnie pasuje do dań orientalnych. Jeśli nie musicie się ograniczać, polecam przygotowanie jej na klarowanym maśle lub ghee, dzięki czemu zyska zupełnie inny wymiar smaku. Jeśli jednak wolicie z masła zrezygnować, przygotujcie dahl na oliwie lub oleju. Jestem pewna, że i w tym wydaniu zapewni Wam niecodzienne doznania kulinarne.
Dahl z soczewicy Szybkie danie z czerwonej soczewicy w orientalnym smaku. Drukuj przepis Skomentuj Czas przygotowania: 5 minutes Czas gotowania: 20 minutes Okazja: Kolacja, ObiadRodzaj dania: Jednogarnkowe, Kuchnia orientalna, WegetariańskieSłowa kluczowe: soczewica Porcji: 4 porcje Składniki- 200 g czerwonej soczewicy opcjonalnie żółtej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 30 g klarowanego masła
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz
- 500 ml bulionu warzywnego opcjonalnie wody
- 15 g zimnego masła opcjonalnie
- Na klarowanym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj przyprawy i razem przesmaż aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, by nie spalić przypraw!
- Dodaj wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Przesmaż minutę lub dwie.
- Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 12-15 minut lub do momentu aż soczewica będzie miękka i wchłonie niemal cały płyn.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przełóż gorące danie na talerze. Na każdej porcji rozłóż wiórki zimnego masła. Można też dodać masło do dania w garnku, tuż po zdjęciu z ognia.
- Podawaj jako samodzielne danie z kawałkiem pieczywa indyjskiego, z jajkiem na miękko lub jako dodatek do innych potraw.