Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka

Dahl z soczewicy to wspaniałe i szybkie do przygotowania codzienne danie. Użycie czerwonej lub ewentualnie żółtej soczewicy jest kluczem do sukcesu w tym przypadku. Te odmiany gotują się najszybciej, a gotowa potrawa jest gęsta i kremowa. Ja uwielbiam jeść ją jako samodzielne danie, z kawałkiem podpieczonego chlebka naan lub z ryżem. Świetnie komponuje się też z jakiem na miękko. Moim bliskim podaję natomiast tak przyrządzoną soczewicę jako dodatek do dania głównego. Tu już możliwości jest mnóstwo i tylko od naszej wyobraźni zależy, co znajdzie się obok niej na talerzu.

Gdybym chciała pokrótce wyjaśnić czym w ogóle jest dahl, napisałabym krótko. To gęsta, zawiesista potrawka warzywna, pełna indyjskich aromatów i przypraw. Mój dahl z soczewicy nie jest aż tak skomplikowany, jak można by się tego spodziewać. Mimo to, jest tak smaczny, że można jeść go pełnymi łyżkami niemalże bez końca Soczewica sama w sobie nie ma wyrazistego smaku, chociaż jej lekko orzechowy posmak świetnie pasuje do dań orientalnych. Jeśli nie musicie się ograniczać, polecam przygotowanie jej na klarowanym maśle lub ghee, dzięki czemu zyska zupełnie inny wymiar smaku. Jeśli jednak wolicie z masła zrezygnować, przygotujcie dahl na oliwie lub oleju. Jestem pewna, że i w tym wydaniu zapewni Wam niecodzienne doznania kulinarne.

Zdjęcie - Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dahl z soczewicy Szybkie danie z czerwonej soczewicy w orientalnym smaku. Drukuj przepis Skomentuj Czas przygotowania: 5 minutes Czas gotowania: 20 minutes Okazja: Kolacja, ObiadRodzaj dania: Jednogarnkowe, Kuchnia orientalna, WegetariańskieSłowa kluczowe: soczewica Porcji: 4 porcje Składniki
  • 200 g czerwonej soczewicy opcjonalnie żółtej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g klarowanego masła
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz
  • 500 ml bulionu warzywnego opcjonalnie wody
  • 15 g zimnego masła opcjonalnie
Przygotowanie krok po kroku
  • Na klarowanym maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  • Gdy warzywa zmiękną, dodaj przyprawy i razem przesmaż aż zaczną intensywnie pachnieć. Uważaj, by nie spalić przypraw!
  • Dodaj wypłukaną w zimnej wodzie soczewicę. Przesmaż minutę lub dwie.
  • Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem około 12-15 minut lub do momentu aż soczewica będzie miękka i wchłonie niemal cały płyn.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Przełóż gorące danie na talerze. Na każdej porcji rozłóż wiórki zimnego masła. Można też dodać masło do dania w garnku, tuż po zdjęciu z ognia.
  • Podawaj jako samodzielne danie z kawałkiem pieczywa indyjskiego, z jajkiem na miękko lub jako dodatek do innych potraw.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Zdjęcie - Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotleciki drobiowe w mące ryżowej
2

Kotleciki drobiowe w mące ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
2

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Gofry
4

Gofry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Domowy budyń
1

Domowy budyń

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Schab gotowany w sosie własnym
2

Schab gotowany w sosie własnym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pęczakotto  z botwinką

Pęczakotto z botwinką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Schabowy inaczej
3

Schabowy inaczej

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Makaron  spaghetti z tuńczykiem i cytryną
2

Makaron spaghetti z tuńczykie…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Makaron z tapenadą, rukolą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z tapenadą, rukolą i p…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szwedzkie klopsiki z IKEA
1

Szwedzkie klopsiki z IKEA

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty