Babeczki walentynkowe z kremem malinowym
W tym roku, myśląc o tym, co możecie przygotować dla swojej drugiej połówki na walentynki, stwierdziłem, że przydałby się jakiś prosty, acz efektowny przepis, który każdy dałby radę przygotować. Niedługo myśląc, stwierdziłem, że chyba nie ma prostszego ciasta do pieczenia niż muffinki. Tak właśnie powstał mój pomysł na te sympatyczne babeczki walentynkowe z kremem malinowym i sercami z galaretki. Dodatkowo wnętrze muffinek nadziałem lemon curdem, który pozostał mi z innego przepisu. Był to strzał w dziesiątkę, bo babeczki walentynkowe stały się prawdziwym hitem i rozeszły się w okamgnieniu! ?
W tym przepisie wykorzystałem moją ulubioną recepturę na ciasto na bazie maślanki ze sporą ilością masła. Dzięki temu babeczki są bardzo delikatne, wilgotne i długo zachowują świeżość. Do ciasta dodałem skórkę cytrynową, która fajnie komponuje się zarówno z cytrynowym nadzieniem, jak i z malinowym kremem. Oczywiście możecie zastąpić ją również wanilią. Krem malinowy to po prostu bita śmietana z dodatkiem tężejącej galaretki z owoców. To mój ulubiony sposób na lekkie kremy do ciast i deserów, które nie wymagają dużo pracy, a smakują wyśmienicie. Oczywiście te babeczki walentynkowe wcale by nie były, gdyby nie zdobiące je malinowe serduszka. Aby ładnie zachowały kształt, przygotowałem je na bazie agaru, ale na żelatynie też dadzą radę. Agar ma jednak tę zaletę, że szybko tężeje i po bardzo krótkim czasie w lodówce można wycinać z niego dowolne kształty.
Myślę, że takie babeczki walentynkowe z kremem malinowym sprawią, że oczarujecie swoją drugą połówkę własnoręcznie przygotowanym deserem. To może być miły akcent na zakończenie romantycznej kolacji. ? Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby przygotować je bez okazji. W końcu są ta tyle smaczne i urocze, że można je upiec tak po prostu ku własnej przyjemności.
Babeczki walentynkowe z kremem malinowym Łukasz W tym roku, myśląc o tym, co możecie przygotować dla swojej drugiej połówki na walentynki, stwierdziłem, że przydałby się jakiś prosty, acz efektowny…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 45 minut 45 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 2 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Babeczki cytrynowe:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 125 g masła
- 200 ml maślanki
- 2 jajka
Galaretka malinowa:
- 300 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki agaru (można zastąpić żelatyną)
- 50 ml wody
Lemon curd:
- 1 cytryna
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 75 g cukru
- 40 g zimnego masła
Krem malinowy:
- 150 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE
Babeczki cytrynowe
- Suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę cytrynową wymieszaj ze sobą.
- Roztopione masło ubij delikatnie trzepaczką z jajkami oraz maślanką, a następnie wymieszaj do połączenia się z suchymi składnikami.
- Papilotki o średnicy 5 cm napełnij ciastem do ¾ wysokości i umieść w formie na muffiny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25 minut do suchego patyczka.
- Upieczone muffiny odstaw do całkowitego wystudzenia.
Galaretka malinowa
- Maliny umieść w rondelku i zagotuj z wodą oraz cukrem.
- Gdy się rozpadną, zmiksuj je na purée i przecedź przez sito, aby pozbyć się pestek. Kolejno uzyskany sos przelej do rondelka i dodaj agar*. Gotuj jeszcze przez moment, aż płyn zacznie gęstnieć, a następnie przelej do niedużego prostokątnego pojemnika tak, aby wysokość galaretki wynosiła ok. 5 mm. (Pojemnik możesz pokryć folią spożywczą, aby galaretkę łatwiej wyjąć).
- Odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw na około 60 minut do lodówki, aby galaretka stężała.
- Gotową galaretkę wyjmij delikatnie z pojemnika i powycinaj niewielkie serduszka.
Lemon curd
- Do szklanej lub metalowej misy wbij jajka, wlej sok z cytryny i wsyp cukier.
- Misę wstaw nad garnek z gotującą się wodą (kąpiel wodną) i mieszaj cały czas trzepaczką. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodawaj partiami masło. Krem mieszaj, aż całe masło się roztopi, a krem stanie się gęsty.
- Gotowy lemon curd wstaw do lodówki na 30-60 minut do stężenia.
Krem malinowy
- Maliny zmiksuj na purée, a następnie przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę zalej 1 łyżką zimnej wody i odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej 2 łyżki wrzątku i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz ją z malinowym purée i wstaw na kwadrans do lodówki, aby delikatnie zgęstniało.
- Bitą śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj powoli cukier puder. Następnie zmniejsz obroty na najmniejsze i wlewaj powoli malinowe purée.
- Gotowy krem wstaw do lodówki na 30-60 minut do stężenia.
Przygotowanie babeczek
- Lemon curd przełóż do rękawa cukierniczego z długą tylką i nadziej kremem babeczki.
- Krem malinowy przełóż go do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i udekoruj wierzch babeczek.
- Serca z galaretki malinowej nadziej na niewielkie wykałaczki i umieść je na wierzchu kremu.
UWAGI
*W przypadku użycia żelatyny pamiętaj, aby jej nie gotować. Wlej do niej odrobinę zimnej wody, aby napęczniała, a następnie wymieszaj ją dokładnie z gorącym malinowym sosem.