Precle serca
Niezależnie od tego czy obchodzicie Walentynki, na pewno wszystkie wypieki robicie od serca! Przygotowałam właśnie przepis na precle, które kształtem przypominają serca. Można je posypać makiem, sezamem, albo ziołową solą. Ciekawym rozwiązaniem jest także wypełnienie „dziurek” np. podsmażonymi pieczarkami i posypanie serem.
Czas całkowity: 1 godz 30 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- drożdże suszone - 5 g
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- masło - 50 g
- białko - 1 szt.
- mleka - 270 ml
- maku/ziołowej soli/sezamu (wierzch) - 3 łyżek
- wody + 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 1,5 l
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części podobnej wielkości. Z każdej kuli formujemy wałeczek.
4. Wałeczki układamy w kształt litery \\\"V\\\".
5. Końce litery \\\"V\\\" przeplatamy ze sobą dwukrotnie robiąc coś w rodzaju supełka. Odwracamy je \\\"do góry nogami\\\" i umieszczamy po bokach litery \\\"V\\\" tworząc precla w kształcie serca.
6. Tak przygotowane precle wrzucamy do gotującej się wody z sodą. Gotujemy po 30 sekund z każdej strony, odsączamy z wody i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy makiem/sezamem/przyprawami. Dodatkowo we wgłębieniach można umieścić np. podsmażone pieczarki i posypać tartym serem.
7. Tak przygotowane bajgle wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Studzimy na kuchennej kratce.
Upieczone precle podajemy ze Smakowitą 4 Ziarna.