Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka

Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciągle mi było pod górkę z tym lutowym chlebem, który zaproponowała Amber. Praktycznie nie miałam kiedy go upiec, bo cięgle byłam poza domem. Tak naprawdę w niedzielę późnym popołudniem, w pośpiechu, dopiero się za niego zabrałam. I to się zemściło. Ani mi nie wyrósł, ani tak pięknie nie wyglądał. Chleb na pewno do powtórzenia, bo smakowo wyszedł bardzo dobry.

Zdjęcie - Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis i zdjęcie z bloga From- Snuggs – Kitchen
chleb o wadze 750 g:

  • 80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy pełnoziarnisty),
  • 8 g świeżych drożdży,
  • 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej,
  • 300 g mąki orkiszowej typ 650,
  • 12 g soli,
  • 300 ml zimnej wody.

Przygotowanie:
Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź. Drożdże rozpuść w 300 ml zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy. Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włóż przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Uformuj okrągły bochenek i włóż go do kosza rozrostowego. Zostaw na 45-60 min. Rozgrzej piekarnik i garnek do 250 ° C z opcją góra / dół. Włóż ciasto do rondla i zamknij pokrywką. Po 15 minutach obniż temperaturę do 200 ° C, zdejmij pokrywkę po kolejnych 15 minutach i piecz chleb jeszcze kolejne 15 minut. Następnie umieść chleb na ruszcie, aby ostygł.
Zdjęcie - Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb na innych blogach:

Kategorie przepisów