Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka
Ciągle mi było pod górkę z tym lutowym chlebem, który zaproponowała Amber. Praktycznie nie miałam kiedy go upiec, bo cięgle byłam poza domem. Tak naprawdę w niedzielę późnym popołudniem, w pośpiechu, dopiero się za niego zabrałam. I to się zemściło. Ani mi nie wyrósł, ani tak pięknie nie wyglądał. Chleb na pewno do powtórzenia, bo smakowo wyszedł bardzo dobry.
przepis i zdjęcie z bloga From- Snuggs – Kitchen
chleb o wadze 750 g:
- 80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy pełnoziarnisty),
- 8 g świeżych drożdży,
- 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej,
- 300 g mąki orkiszowej typ 650,
- 12 g soli,
- 300 ml zimnej wody.
Przygotowanie:
Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź. Drożdże rozpuść w 300 ml zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy. Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włóż przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Uformuj okrągły bochenek i włóż go do kosza rozrostowego. Zostaw na 45-60 min. Rozgrzej piekarnik i garnek do 250 ° C z opcją góra / dół. Włóż ciasto do rondla i zamknij pokrywką. Po 15 minutach obniż temperaturę do 200 ° C, zdejmij pokrywkę po kolejnych 15 minutach i piecz chleb jeszcze kolejne 15 minut. Następnie umieść chleb na ruszcie, aby ostygł.
Chleb na innych blogach: