Świąteczna bagietka
Ho Ho Ho coraz bliżej święta! Mamy już grudzień, zatem czas zaplanować wypieki. Pierwszą propozycją na bożonarodzeniowe śniadanie jest świąteczna bagietka z imbirem, miodem i kurkumą. Ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, a rano uformować i upiec.
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 250 g
- letnia woda - 180 ml
- oliwa - 10 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
- 2 cm korzenia imbiru - 1 szt.
- kurkumy - 1 łyżeczka
- miodu - 1 łyżka
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, przyprawy, starty na drobnej tarce imbir oraz miód. Wlewamy stopniowo letnią wodę i oliwę. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt. Zawijamy jak roladę od dłuższego boku tworząc zgrabną bagietkę. Przekładamy ją na blachę wyłożona pergaminem. Po dwóch stronach zabezpieczamy zrolowanymi ściereczkami, aby bagietka nie rozrosła się na boki. Przykrywamy na 30 minut.
4. Bagietkę pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po ok. 18 minutach powinna być upieczona i rumiana.
Upieczoną bagietkę podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.