Sałatka z paskami omletu
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 5minuty
Zanim wejdziemy w świąteczne klimaty chcę jeszcze pokazać sałatkę, którą po raz pierwszy zrobiłam latem ale od tamtej pory robię ją przynajmniej raz w tygodniu. Garść sałaty, trochę warzyw i omlet pocięty w paski. całość doprawiona winegretem. Super kolacja:)
Składniki- mieszanka sałat - 2 porcje (po ok. 1 garść)
- pomidory - 2 szt.
- czarne oliwki - ok. 10 szt.
- czerwona cebula - 1 szt.
- parmezan - do osypania
- jajko - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- ocet jabłkowy - 2 łyżki
- oliwa z oliwy - 6 łyżek
- mleko - 2 łyżki
- olej do smażenia
Jajko wbić do kubka, dodać szczyptę soli, 2 łyżki mleka i rozkłócić widelcem. Na patelni rozgrzać olej, wlać masę jajeczną, rozlać na całą patelnię i smażyć. Omlet od spodu powinien być rumiany, wtedy i wierzch już powinien być ścięty. Zdjąć z patelni, zwinąć w rulon. Odstawić do wystygnięcia.
Na dwóch talerzach układać sałatę, pokrojone pomidory, czerwoną cebulę oraz oliwki. Omlet pokroić w paski i również ułożyć na talerzu.
Do kubka przecisnąć przez praskę czosnek, dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać. Wlać 2 łyżki octu jabłkowego następnie oliwę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym dressingiem polać sałatkę, posypać tartym parmezanem. Przed podaniem wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Smacznego:)