Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą

Zdjęcie - Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   

W dzisiejszym świecie kulinarnych eksperymentów każdy poszukuje inspiracji, by wzbogacić swoje menu o coś wyjątkowego. Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą to propozycja, która pociąga zarówno smakiem, jak i prostotą wykonania. Wystarczy odrobina kreatywności, by z kilku prostych składników stworzyć wyjątkową i niebanalną potrawę.

Tradycyjne ślimaczki kojarzą się z nadzieniem mięsnym lub słodkim. Wersja z pieczarkami i mozzarellą wprowadza nowy wymiar do tego dania. Kluczowym elementem tego przepisu są pieczarki i ser mozzarella, które w połączeniu z delikatnym ciastem francuskim tworzą harmonijną kompozycję smaków i ciekawy miks tekstur. Dodatek czosnku i sosu sojowego oraz nuta ostrej papryki nadaje potrawie aromatu i głębi smaku.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą to przykład dania wielofunkcyjnego. Mogą być serwowane jako przystawka na przyjęciach, świetnie sprawdzą się jako przekąska w pracy, równie dobrze mogą stanowić samodzielne danie główne. To idealna potrawa, gdy mamy ochotę zjeść coś bezmięsnego oraz dla wegetarian!

Ślimaczki z ciasta francuskiego to doskonały przykład na to, że eksperymentowanie z tradycyjnymi składnikami może prowadzić do odkrycia zupełnie nowych smaków i kompozycji. Ich atrakcyjny wygląd i ciekawy smak stanowią idealną opcję dla osób poszukujących szybkich i efektownych przepisów na każdą okazję.

A jeśli spodobała Ci się idea tego przepisu, wypróbuj również innego rodzaju wytrawne “bułeczki”. Polecamy paszteciki z czerwoną cebulą i serem pleśniowym, bułeczki z mozzarellą czy paszteciki z ciasta francuskiego z baraniną i suszonymi pomidorami.
.Zdjęcie - Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skrót przepisu na ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą:

  1. Rozdrobnione pieczarki usmaż na oleju Kujawskim z ostrą papryką.
  2. Dopraw czosnkiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
  3. Przygotuj płat ciasta francuskiego.
  4. Na ciasto francuskie wyłóż ostudzone pieczarki oraz wiórki sera mozzarella.
  5. Całość zroluj luźno, a powstałą roladę pokrój na paski i rozłóż na blasze.
  6. Piecz około 15 minut w temp. 220ºC bez termoobiegu.

 

Składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą:

 

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 250 g pieczarek
  • 150 g sera mozzarella
  • 60 ml oleju Kujawskiego z ostrą papryką
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • sól i pieprz


Przygotowanie ślimaczków z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą:


Krok 1:
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i smażymy na rzepakowym oleju Kujawskim z ostrą papryką.
Gdy grzyby zmiękną, a woda z nich odparuje, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sos sojowy i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

Krok 2:
Na rozłożony płat ciasta francuskiego wykładamy pieczarki i starty ser mozzarella. Rolujemy dość luźno.
Ostrym nożem kroimy roladę na dwucentymetrowe paski i układamy je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 220ºC bez termoobiegu przez około 15 minut lub na złoty kolor.

Zdjęcie - Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porady do przepisu na ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą:

  1. Baw się aromatem: jeśli lubisz badać różnorodność smaków możesz dodać do nadzienia z pieczarek i mozzarelli dodatkowe przyprawy lub zioła, takie jak oregano, tymianek czy wędzona papryka. To pozwoli Ci wykreować bardziej złożony smak potrawy.
  2. Eksperymentuj z serami: zamiast tradycyjnej mozzarelli spróbuj użyć innego gatunku sera, który lubisz. Może to być ser feta, cheddar lub parmezan.
  3. Dodaj warzywa: a jak zmienią się ślimaczki, gdy dodasz do nich cukinię lub szpinak? Sprawdź! Z pewnością wzrośnie ich wartość odżywcza. Pamiętaj jednak, by tak dobrać gatunek i sposób krojenia warzyw, by nadawały się do rolowania.
  4. Dodaj sos: ślimaczki z mozzarellą i pieczarkami to danie o wyrazistym smaku, więc dobrym wyborem będzie delikatny sos, który podkreśli ich smak, nie przytłaczając go. Dobrym wyborem będzie sos pieczarkowy z nutą czosnkowo-bazyliową, sos grzybowy z rozmarynem, sos tatarski z domowym sosem majonezowym oraz sos tzatziki.
  5. Dodaj sałatkę: ślimaczki w połączeniu z sałatką staną się zdrowym i pożywnym daniem obiadowym. Wypróbuj na przykład klasyczną sałatkę grecką z pomidorami i cebulą lub sałatkę z pomidorów, czarnuszki i czosnku.

Zdjęcie - Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wskazówki dla początkujących w kuchni:

  1. Dokładne mycie: czy wiesz, że pieczarek nie musisz obierać? Tak! Dopilnuj jednak, by były dokładnie umyte pod bieżącą wodą. Umyj pieczarki dokładnie i osusz je papierowym ręcznikiem. Nadmiar wilgoci może powodować pryskanie oleju i utrudniać równomierne smażenie. Do ich wyczyszczenia bez wody możesz użyć czystej delikatnej szmatki oraz pędzelka.
  2. Delikatne smażenie: kontroluj temperaturę smażenia pieczarek na oleju Kujawskim z ostrą papryką. Zbyt wysoka temperatura może spowodować, że pieczarki szybko się zarumienią z zewnątrz, ale będą surowe w środku. Olej powinien się rozgrzać, ale nie powinien dymić. Jeśli olej zaczyna dymić, oznacza to, że jest za gorący i należy zmniejszyć ogień. Aby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio gorący, możesz wrzucić do niego jeden plasterek pieczarki. Jeśli zacznie delikatnie skwierczeć, temperatura jest odpowiednia.
  3. Doprawiaj ostrożnie: sól i pieprz wydobywa aromat z pieczarek, ale zacznij od niewielkiej ilości tych przypraw. Po każdym dodaniu przypraw skosztuj  mieszankę i dopraw, jeśli będzie taka potrzeba.
  4. Zastosowanie oleju smakowego: użycie oleju Kujawskiego z ostrą papryką do smażenia pieczarek to prosty i skuteczny sposób, aby dodać im aromatu papryki, który podkręci ich smak.
  5. Uważaj na nadzienie: kiedy układasz pieczarki i mozzarellę na płacie ciasta francuskiego staraj się równomiernie rozłożyć nadzienie. Dzięki temu roladę będzie łatwiej zrolować.
  6. Uważaj podczas krojenia: do krojenia rolady na paski użyj ostrego i suchego noża. Nie używaj zbyt dużego nacisku, aby nie spłaszczyć ślimaczków. Jeśli ciasto stało się miękkie podczas krojenia, możesz je na chwilę schłodzić w lodówce przed pieczeniem. To pomoże w utrzymaniu kształtu pasków.
  7. Mądre pieczenie: pamiętaj że ciasto francuskie potrzebuje czasu na rozmrożenie. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i dopiero na nim połóż ślimaczki. Każdy piekarnik jest trochę inny, więc regularnie sprawdzaj stan potrawy podczas pieczenia. A jeśli chcesz, aby Twoje ślimaczki miały piękny złoty kolor, posmaruj je z wierzchu roztrzepanym jajkiem.

 

Zdjęcie - Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 12-15
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom trudnosci: prosty przepis

Kategorie przepisów