Ciasto dyniowe
W sumie to ciasto jest prawie identyczne z marchewkowym (klik). Zamieniłam tylko marchewkę na dynię. I smakowo również przypomina tamto. Jest równie pyszne:-) Świetnie się nada na ten świąteczny czas, bo jest w smaku takie "piernikowe".
Składniki:
- 200 -300 g drobno startej dyni,
- 50 g orzechów włoskich,
- 2 jajka,
- 150 g cukru pudru,
- 150 ml oleju rzepakowego,
- 75 g startego jabłka,
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
+ cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem pudrem do uzyskania białej i puszystej masy. Dolewać porcjami olej ciągle miksując. Dosypać dynię, posiekane orzechy, jabłko i wiórki. Wymieszać łyżką. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wylać do formy (blaszki 35x25 cm lub tortownicy 24 cm). Piec około 1 h w nagrzanym piekarniku do 150-160 stop. C lub do suchego patyczka. Wystudzone obsypać cukrem pudrem.