Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W sumie to ciasto jest prawie identyczne z marchewkowym (klik). Zamieniłam tylko marchewkę na dynię. I smakowo również przypomina tamto. Jest równie pyszne:-) Świetnie się nada na ten świąteczny czas, bo jest w smaku takie "piernikowe".
Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 200 -300 g drobno startej dyni,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 2 jajka,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 75 g startego jabłka,
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

+ cukier puder do posypania.

Przygotowanie:


Jajka ubić z cukrem pudrem do uzyskania białej i puszystej masy. Dolewać porcjami olej ciągle miksując. Dosypać dynię, posiekane orzechy, jabłko i wiórki. Wymieszać łyżką. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wylać do formy (blaszki 35x25 cm lub tortownicy 24 cm). Piec około 1 h w nagrzanym piekarniku do 150-160 stop. C lub do suchego patyczka. Wystudzone obsypać cukrem pudrem.
Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów