Linzer Augen - świąteczne ciasteczka z Linzu

Byliście grzeczni w tym roku? 😈 Mam nadzieję, że tak, bo, jak zawsze przed Mikołajkami, mam dla Was nowy przepis na ciasteczka dla Świętego. Ale nawet jeśli nie, to z pewnością zdołacie go nimi przekupić, bo Linzer Augen są tak pyszne, że Mikołaj rózgę zostawi dla siebie. 😉 Te urocze markizy pochodzą z Austrii, ale są równie popularne w Niemczech (szczególnie w Bawarii) oraz w Szwajcarii. Ciasteczka z Linzu można kupić w każdym większym sklepie, ale największą frajdę sprawia przygotowywanie ich w domu, co uwielbiają wszystkie dzieci. Te duże również. 😉 Co w Linzer Augen wyjątkowego? Głównie fakt, że ciastko składa się z dwóch połówek przełożonych konfiturą lub marmoladą. Najpopularniejsza jest ta porzeczkowa, ale równie często można spotkać je z malinową czy z kolorowymi galaretkami. Warto również nie zapominać, że każde ciasto posiada charakterystyczne okienko, przez które widać nadzienie. Stąd właśnie nazwa Linzer Augen nawiązująca do oczu. Oryginalne ciasta mają albo trzy małe otwory, układające się w trójkąt albo jedno duże okienko o dowolnym kształcie. Obecnie popularne są również Linzer Smileys — ciasteczka z wyciętym szerokim uśmiechem lub Spitzbube — z łobuzerskim wyrazem twarzy. Istnieją dwa rodzaje ciasta, z którego przygotowuje się ciasteczka z Linzu, jak i słynny Linzer Torte. Są to Brauner Linzer Teig — brązowe ciasto kruche z dodatkiem mielonych orzechów (włoskich lub migdałów) oraz korzennych przypraw (cynamonu, goździków i gałki muszkatołowej) i Weißer Linzer Teig — jasne ciasto kruche z dodatkiem skórki z cytryny. Ja wolę to ciemniejsze — jest bardziej aromatyczne i kojarzy mi się ze Świętami. Dla maksimum efektu Linzer Augen możecie przełożyć również powidłami śliwkowymi, ale lekko kwaśna konfitura z czarnej porzeczki fajnie równoważy smak ciastek, przez co nie są takie słodkie. Gorąco polecam nie tylko na Święta, ale także do zimowej herbaty.

Zdjęcie - Linzer Augen - świąteczne ciasteczka z Linzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Linzer Augen - ciasteczka z Linzu Łukasz Byliście grzeczni w tym roku? 😈 Mam nadzieję, że tak, bo, jak zawsze przed Mikołajkami, mam dla Was nowy przepis na ciasteczka…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 25-30 ciasteczek
Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 45 minut 45 minut 

Ciasteczka:

  • 200 g masła
  • 200 g mielonych migdałów
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny
  • skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy
  • 3 żółtka

 

Dodatkowo:

  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie suche składniki (migdały, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy) wymieszaj ze sobą. Dodaj otarte skórki z cytrusów, posiekane masło oraz żółtka. Zagnieć ciasto, a następnie wstaw do lodówki na godzinę do schłodzenia.
  2. Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość około 2-3 cm. Wycinaj całe ciasteczka oraz ciasteczka z okienkami za pomocą foremek lub szklanek. 
  3. Ciastka układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piecz przez 10-12 minut w 180ºC, a następnie wystudź na kratce.
  4. Ciastka z okienkami posyp cukrem pudrem, a bez okienek posmaruj dżemem. Złóż ze sobą, formując markizy.

*Na podstawie Linzer Cookies z Moich Wypieków.

Przepisy z tych kategorii

Lebkuchen - niemieckie miękkie pierniczki
1

Lebkuchen - niemieckie miękkie…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Chleb na żurek

Chleb na żurek

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem)

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Serowe ciasteczka z jabłkami
1

Serowe ciasteczka z jabłkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką

Cytrynowe śledzie w oleju lnia…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Rote Grütze
1

Rote Grütze

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Obazda - bawarska pasta serowa
3

Obazda - bawarska pasta serowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bawarskie ciasto serowe z  jabłkami

Bawarskie ciasto serowe z jab…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Schwarzwälder Kirschtorte - Tort Szwarcwaldzki
1

Schwarzwälder Kirschtorte - To…

food² food²
Food Square

Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis
1

Sos cumberland – domowy i najl…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową
2

Bienenstich- ciasto drożdżowe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty