Wrapy z kurczakiem w pomidorowym sosie chipotle z czarną fasolą to idealny sposób na szybki, a przy tym bardzo smaczny obiad. Danie jest sycące, zdrowe i niezwykle proste. A do tego pikantne i rozgrzewające, idealne na coraz chłodniejsze dni
Dzisiejszy pomysł na ciepłe śniadanie to nawiązanie do klasycznego angielskiego śniadania. Nawet jeśli nie było Wam dane odwiedzić Wielkiej Brytanii, na pewno spotkaliście się w restauracyjnym czy hotelowy menu z pozycją „angielskie śniadanie”
Do moich dwóch ulubionych szwedzkich wypieków należą kanelbullar, czyli zakręcone cynamonowe ślimaczki oraz właśnie kardemummabullar, czyli zakręcone bułeczki kardamonowe. Gdybym miał wybrać jedne, które są smaczniejsze, to naprawdę nie umiałbym się zdecydować. Obie drożdżówki są uzależniająco pyszne i tak pięknie pachną podczas pieczenia
Kolejny pomysł na pyszne, zdrowe i zdecydowanie dietetyczne placuszki dla małych i dużych. My jedliśmy na śniadanie, ale myślę że idealne będą także na podwieczorek lub kolację.
Bürli – szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową podaję za Zorrą Przede wszystkim wytłumaczmy sobie co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku chleba, który powstaje na bazie suszonych lub świeżych owoców ( ale też warzyw) z dodatkiem cukru/miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna się pienić i pachnie drożdżami
Nie kostka rosołowa, tylko pasta. Chociaż sama forma nie jest ważna, ważny jest smak i użyteczność. Domowa pasta rosołowa, nie jest trudna do zrobienia i z pewnością zastąpi sklepowe kostki z nie zawsze wymarzonym składem
Dziś proponuję placuszki cukiniowe z dodatkiem paremezanu (albo innego dojrzewającego sera). Przygotowuję je w zasadzie z kilku tylko składników, z pominięciem ziemniaków (bo często takie połączenie można spotkać). Tylko cukinia, ser, jajko i mąką. Do smażenia tego typu placków wykorzystuję najczęściej moją ulubioną mąkę z ciecierzycy.
Gdzieś kiedyś w knajpce z tajskim jedzeniem zamówiliśmy sałatkę z zielonej papai. Okazała się być okrutnie ostra i albo zielona papaja przypomina smakiem kalarepę, albo zamiast sałatki z zielonej papai zaserwowano nam sałatkę z kalarepy... Jedno czy drugie, okazało się szybko, że taka sałatka jest całkiem nieskomplikowana w przygotowaniu, więc zaczęła się coraz częściej pojawiać na naszym stole.
Jeżeli lubicie świeże warzywa w połączeniu z makaronem pełnoziarnistym, mięsem z piersi z kurczaka, oliwkami i lekko słonawą fetą - to jest sałatka właśnie dla Was. Jest to świetny pomysł na lunch lub spotkanie ze znajomymi.
Domowe gofry na mące krupczatce to jeden z moich ulubionych przepisów na gofry. Bez bicia piany, długiej listy składników, czy leżakowania i wyrastania.
To może być pyszna kolacja. Rozgrzewająca micha żółtej soczewicy z pastą miso i szpinakiem, lub jarmużem. Jest to danie z kuchni ajurwedyjskiej, która coraz częściej gości u nas na stole
Przepis na to ciasto znalazłam kiedyś dawno temu w sieci i bardzo nam posmakowało dlatego też robię je dość często. Jest kruche niezbyt słodkie, świeżości nadaje lekko kwaskowy dżem i ta warstwa orzechów na wierzchu sprawia, że jest po prostu pyszne i wcale nie takie skomplikowane jak mogłoby się wydawać.
Po długiej przerwie przepis idealny na szybką przekąskę. Pieczywo jest chrupiące, aromatyczne i długo utrzymuje świeżość. Czas i łatwość wykonanie pozwala na przygotowanie go nie tylko od święta. Dodatki można dowolnie zmieniać, u mnie są to zazwyczaj suszone pomidory z czarnuszką