Cytrynowa szarlotka z bezową pianką
Gdy w babci Uli imieniny, życie daje Ci więcej niż Zbyszko 3 cytryny – zrób z nich lemoniadę.
Ale żenadą byłoby częstować babcię lemoniadą.
Niedaleko pada jabłko od jabłoni, dlatego wcieliłam się dziś w rolę babci Antosi, w starą ciotkę i upiekłam cytrynową szarlotkę.
Do przygotowania tarty potrzeba tylko kilka składników i to nie są żarty. Spód robimy z pokruszonych ciasteczek. Na nadzienie składa się skondensowane mleko, żółtka, skórka i sok z cytryny i tarte jabłko. Wszystko przykryte bezową pianką, 15 minut w piekarniku i gotowe!
Cytrynowa szarlotka z bezową pianką
Spód:
- 160 g kruchych ciasteczek (u mnie „holenderskie” typu Digestive)
- 120 g topionego masła
Nadzienie:
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- 3 żółtka
- sok i skórka z 2 cytryn
- jabłko
- szczypta cynamonu lub łyżeczka tartego imbiru (opcjonalnie)
Pianka:
- 3 białka
- 170 g cukru
- łyżeczka soku z cytryny
Spód:
- Ciasta kruszymy w malakserze lub zawijamy w pergamin, uderzamy pakunkiem o blat i przejeżdżamy wałkiem.
- Do ciasteczkowego piasku wlewamy topione masło. Mieszamy, masę przekładamy do formy na tartę, wykładamy spód i brzegi.
Nadzienie:
- Do misy wlewamy mleko skondensowane, mieszamy z żółtkami, sokiem i skórką z cytryny.
- Na koniec dodajemy świeżo starte jabłko i ewentualne dodatki (cynamon/imbir).
- Mieszamy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wierzch wyrównujemy.
Chłodzenie:
- Tak przygotowaną tartę wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Pianka:
- Białka ubijamy ręcznie lub mikserem.
- Gdy piana zacznie sztywnieć, dodajemy po łyżce cukru i dalej ubijamy.
- Na koniec do ubitej masy dodajemy sok z cytryny i jeszcze raz mieszamy.
- Pianką przykrywamy schłodzoną tartę, tworząc z wierzchu nierówne esy-floresy.
Pieczenie:
- Tartę pieczemy metodą góra-dół w 190 stopniach przez 15 minut.
- Jeśli po 10 minutach tarta zacznie za bardzo brązowieć można ją z wierzchu przykryć folią aluminiową.
- Upieczoną i ostudzoną tartę wstawiamy przed podaniem na minimum 30 minut do lodówki.