Krem z marchewki i batata
Krem z marchewki i batata to zdecydowanie jedna z moich ulubionych jesienno-zimowych zup.
Taka gęsta i sycąca zupa zawsze rozgrzewa mnie w chłodne dni. Tym razem postanowiłam zaszaleć i dodałam słodkie i bardzo dojrzałe mango ! Ten egzotyczny owoc nadał
zupie słodyczy i ciekawego smaku.
Choć krem z dyni najbardziej kojarzy się z jesienią, to warto spróbować też innych pomarańczowych połączeń !
Zupę krem najczęściej podaję z grzankami lub ziarnami (pestki słonecznika, pestki dyni), oczywiście można dodać swój ulubiony dodatek. Do zupy pasuje też kleks śmietany, jogurtu, mleka, a w wersji wegańskiej mleka kokosowego.
Krem z marchewki i batata z pewnością zasmakuje i dorosłym i dzieciom !
Składniki:
5 dużych marchewek
1 duży batat
1/2 pietruszki
1/4 małego selera
1 małe dojrzałe mango
2 litry wody
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
2 szczypty sproszkowanej kolendry
1 łyżka oleju (kokosowego, rzepakowego lub innego)
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Obrane marchewki, pietruszkę, selera oraz batata kroimy w drobną kostkę i zalewamy wodą.
Dodajemy liść laurowy, łyżkę soli, chili i kolendrę. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli po tym czasie warzywa będą miękkie, dodajemy do nich obrane i pokrojone mango. Gotujemy kolejne 5 minut.
Do zupy dodajemy łyżkę oleju (kokosowego, rzepakowego lub innego).
Gotową zupę miksujemy przy pomocy blendera. Krem powinien być dość gesty. W razie potrzeby można dolać wody. Doprawiamy solą. ⠀
Krem z marchewki i batata Kategorie: Zupa Kuchnia: Bezglutenowa, Dietetyczna, Fit Tagi: zupa krem Czas przygotowania: 20 minutes Cook Time: 35 minutes Całkowity czas: 55 minutes Ilość porcji: 6 osób Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
- 5 dużych marchewek
- 1 duży batat
- 1 dojrzałe mango
- ½ pietruszki
- ⅓ selera
- 2 l wody
- 1 liść laurowy
- ¼ łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli
- 2 szczypty sproszkowanej kolendry
- sól, pieprz do smaku
- Obrane marchewki, pietruszkę, selera oraz batata kroimy w drobną kostkę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, łyżkę soli, chili i kolendrę. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.
Jeśli po tym czasie warzywa będą miękkie, dodajemy obrane i pokrojone
mango i gotujemy kolejne 5 minut, gotową zupę miksujemy przy pomocy
blendera. Krem powinien być dość gesty. W razie potrzeby można dolać
wody. Doprawiamy solą. ⠀