Krem z marchewki i batata

Zdjęcie - Krem z marchewki i batata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem z marchewki i batata to zdecydowanie jedna z moich ulubionych jesienno-zimowych zup.
Taka gęsta i sycąca zupa zawsze rozgrzewa mnie w chłodne dni. Tym razem postanowiłam zaszaleć i dodałam słodkie i bardzo dojrzałe mango ! Ten egzotyczny owoc nadał
zupie słodyczy i ciekawego smaku.
Choć krem z dyni najbardziej kojarzy się z jesienią, to warto spróbować też innych pomarańczowych połączeń !
Zupę krem najczęściej podaję z grzankami lub ziarnami (pestki słonecznika, pestki dyni), oczywiście można dodać swój ulubiony dodatek. Do zupy pasuje też kleks śmietany, jogurtu, mleka, a w wersji wegańskiej mleka kokosowego.

Krem z marchewki i batata z pewnością zasmakuje i dorosłym i dzieciom !

Zdjęcie - Krem z marchewki i batata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

5 dużych marchewek
1 duży batat
1/2 pietruszki
1/4 małego selera
1 małe dojrzałe mango
2 litry wody
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
2 szczypty sproszkowanej kolendry
1 łyżka oleju (kokosowego, rzepakowego lub innego)
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Obrane marchewki, pietruszkę, selera oraz batata kroimy w drobną kostkę i zalewamy wodą.
Dodajemy liść laurowy, łyżkę soli, chili i kolendrę. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli po tym czasie warzywa będą miękkie, dodajemy do nich obrane i pokrojone mango. Gotujemy kolejne 5 minut.
Do zupy dodajemy łyżkę oleju (kokosowego, rzepakowego lub innego).
Gotową zupę miksujemy przy pomocy blendera. Krem powinien być dość gesty. W razie potrzeby można dolać wody. Doprawiamy solą. ⠀

Zdjęcie - Krem z marchewki i batata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Krem z marchewki i batata - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Krem z marchewki i batata Kategorie: Zupa Kuchnia: Bezglutenowa, Dietetyczna, Fit Tagi: zupa krem Czas przygotowania: 20 minutes Cook Time: 35 minutes Całkowity czas: 55 minutes Ilość porcji: 6 osób Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
  • 5 dużych marchewek
  • 1 duży batat
  • 1 dojrzałe mango
  • ½ pietruszki
  • ⅓ selera
  • 2 l wody
  • 1 liść laurowy
  • ¼ łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli
  • 2 szczypty sproszkowanej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania
  • Obrane marchewki, pietruszkę, selera oraz batata kroimy w drobną kostkę i zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, łyżkę soli, chili i kolendrę. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut.
    Jeśli po tym czasie warzywa będą miękkie, dodajemy obrane i pokrojone
    mango i gotujemy kolejne 5 minut, gotową zupę miksujemy przy pomocy
    blendera. Krem powinien być dość gesty. W razie potrzeby można dolać
    wody. Doprawiamy solą. ⠀

Przepisy z tych kategorii

Zupa fasolowa z  zacierkami
4

Zupa fasolowa z zacierkami

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Zupa z rukoli

Zupa z rukoli

figmara figmara
figowe smaki

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Guacamole
2

Guacamole

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Marchew w sosie winegret
1

Marchew w sosie winegret

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
1

Sałatka z burakiem, mandarynką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Mini pizze pszenno-orkiszowe (pizzerinki)
1

Mini pizze pszenno-orkiszowe (…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Precle serca
1

Precle serca

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Trufle z ziaren, orzechów i herbaty matcha
1

Trufle z ziaren, orzechów i he…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Domowe bagietki na piwie
1

Domowe bagietki na piwie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pączki kokosowe Rafaello z kremem budyniowym i wiórkami
1

Pączki kokosowe Rafaello z kre…

food² food²
Food Square