Makaron z borowikami
Witajcie :) Raczej słaba ze mnie grzybiarka, ale nie wyobrażam sobie, żeby na blogu nie było przepisu na najlepszy makaron z grzybami.
Makaron z borowikami
Składniki dla 4 osób:
200 g makaronu, np. parpadelle, tagliatelle lub inne wstążki
200g - 250g borowików
3 łyżki masła (ok. 45g)
½ pęczka natki pietruszki
2 łyżki startego twardego dojrzewającego sera, np. bursztyn, parmezan, pecorino
1 ząbek czosnku, posiekany
sól i pieprz według smaku
Makaron ugotować al dente.
Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzać połowę masła, dorzucić grzyby, lekko posolić. Smażyć kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dorzucić czosnek, podsmażyć razem jeszcze przez ok. minutę.
Dodać odcedzony makaron, pozostałe masło, natkę pietruszki i połowę sera. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Makaron przełożyć do miseczek, posypać pozostałym serem. Od razu podawać.
Smacznego!