Bakłażan zapiekany w sosie pomidorowym z fetą
Dzień dobry :-) Lubicie dania jednogarnkowe? My bardzo, mąż dodatkowo uwielbia bakłażana. Ja nie powiem też zjem ze smakiem. Tym razem jest on w formie zapiekanki, sosu, coś pomiędzy. Zapieczony z mozzarellą, czosnkiem, cebulą, serem feta i orzeszkami piniowymi. Do tego idealnie pasuje ryż. Przepis pochodzi z książki "Opowiadania drewnianego stołu" Moniki Waleckiej. Polecam, naprawdę pyszne danie, proste i szybkie w przygotowaniu :-) Miłego poniedziałku :-)
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże bakłażany
- 5 łyżek oliwy
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru u mnie trzcinowy
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonej mięty
- 300 g sera feta
- 2-3 łyżki orzeszków piniowych (u mnie więcej)
- sól
- pieprz
1. Bakłażany umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy. Partiami smażyć bakłażana , lekko go posolić. Smażymy kilka minut na dużym ogniu, cały czas mieszając do momentu aż trochę się przypali i zmięknie. Usmażonego przekładamy na talerz.
2. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli.
3. Do cebuli wrzucamy pomidory z puszki i smażymy kilka minut. Dodajemy usmażony bakłażan, cukier, oregano, miętę. Dobrze mieszamy i smażymy kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawiamy go solą i pieprzem.
4. Wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pokrojonym serem feta i orzeszkami piniowymi. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C i zapiekamy przez 30 minut, aż orzeszki i feta nam się zrumienią. Podajemy od razy z ryżem lub chlebem. Smacznego :-)