Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Zdjęcie - Bułeczki z sezamem al’a bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bułeczki z sezamem al’a bajgle dla osób lubiących świeże, chrupiące i pachnące pieczywo na śniadanie ! Przygotowywane trochę inną metodą niż tradycyjne bajgle, które obgotowuje się w wodzie z cukrem, ale równie pyszne ! 


Jest to przepis idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczywem. Można wykonać je w Thermomixie , robocie kuchennym czy ręcznie. 

Polecam bułki najpierw posmarować jajkiem, a potem obtoczyć w sezamie. 
Ważne jest to aby piekarnik był dobrze nagrzany. Jeśli chcecie uzyskać bardzo chrupiącą skórkę należy włożyć na dno piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wodą. 

Bułeczki z sezamem na pewno zasmakują całej rodzinie ! 

Zdjęcie - Bułeczki z sezamem al’a bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

750 g mąki
25 g świeżych drożdży
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
Jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania
Sezam ⠀

 

Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami cieplej wody i miodem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy spienione drożdże, lekko ciepłą wodę, olej. Na końcu dodajemy sól i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Wyrobione gładkie ciasto wkładamy do niski i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia.

Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy okrągłe bułeczki. Za pomocą kieliszka wycinamy w środku dziurkę i rozciągany lekko środek palcami. Smarujemy jajkiem i maczamy w sezamie. Gotowe bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy Nasze bułeczki i pieczemy ok 15-20 min do zarumienienia. ⠀

Zdjęcie - Bułeczki z sezamem al’a bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki z sezamem al’a bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki z sezamem al’a bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kategorie: Pieczywo Kuchnia: Zdrowa Tagi: bułki Czas przygotowania: 1 hour Cook Time: 20 minutes Całkowity czas: 1 hour 20 minutes Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
  • 750 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • Jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania
  • Sezam ⠀
Sposób wykonania
  • Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami cieplej wody i miodem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiewamy do dużej miski. Wlewamy spienione drożdże, lekko ciepłą wodę, olej. Na końcu dodajemy sól i wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Wyrobione gładkie ciasto wkładamy do niski i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na mniejsze kawałki i formujemy okrągłe bułeczki. Za pomocą kieliszka wycinamy w środku dziurkę i rozciągany lekko środek palcami. Smarujemy jajkiem i maczamy w sezamie. Gotowe bajgle układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  • W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy Nasze bułeczki i pieczemy ok 15-20 min do zarumienienia.

Przepisy z tych kategorii

Bagietki z zimną fermentacją
1

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie
1

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z płaskurki na zakwasie
1

Chleb z płaskurki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką
1

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron
1

Bürli – tradycyjne szwaj…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką
2

Chleb wieloziarnisty mieszany…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!