Krem z pasternaku, brokułu i ziemniaków
przepis:
2 korzenie pasternaku
2 ziemniaki
łodyga brokułu
1 łyżka oleju
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
śmietana 30 %
750 wody lub bulionu warzywnego
groszek ptysiowy
Z łodygi brokułu usunąć zdrewniałe części.
Ziemniaki i pasternak obrać.
Warzywa pokroić.
Cebulę i czosnek pokroić drobno.
W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, a następnie dodać pokrojone warzywa i chwilę przesmażać.
Do garnuszka wlać wodę, dodać sól, pieprz i zagotować.
Gotować aż warzywa zmiękną.
Zupę dokładnie zmiksować na krem, doprawić solą i gałką muszkatołową.
Zupę wylać na talerz, polać śmietaną i posypać groszkiem ptysiowym.
2 ziemniaki
łodyga brokułu
1 łyżka oleju
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
śmietana 30 %
750 wody lub bulionu warzywnego
groszek ptysiowy
Z łodygi brokułu usunąć zdrewniałe części.
Ziemniaki i pasternak obrać.
Warzywa pokroić.
Cebulę i czosnek pokroić drobno.
W garnuszku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, a następnie dodać pokrojone warzywa i chwilę przesmażać.
Do garnuszka wlać wodę, dodać sól, pieprz i zagotować.
Gotować aż warzywa zmiękną.
Zupę dokładnie zmiksować na krem, doprawić solą i gałką muszkatołową.
Zupę wylać na talerz, polać śmietaną i posypać groszkiem ptysiowym.