Jesienny sernik z jabłkami
- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Dawno nie było ciasta więc dzisiaj zapraszam na jesienną wersję sernika z jabłkami i kruchym, kakaowym ciastem. Połączenie tak pyszne, że nie można skończyć na jednym kawałku.
Składniki- Składniki na ciasto:
- masło - 200 g
- mąka - 220 g
- kakao - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajka (żółtka) - 3 szt.
- Składniki na masę serową:
- ser biały - 500 g
- jajka - 4 szt.
- cukier - 1/2 szkl.
- śmietana 22% - 100 g
- ekstrakt waniliowy - 3 łyżki
- Dodatkowo:
- jabłka - 5 szt.
- cukier - do smaku
- cynamon - do posypania
- sok z cytryny - 3 łyżki
Na stolnicę przesiać mąkę, kakao z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło. Wszystko razem posiekać, aż powstanie kruszonka. Wbić żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Obydwa kawałki zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika.
W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. W garnku z grubym dnem rozpuścić łyżkę masła, włożyć jabłka, chwilę smażyć cały czas mieszając. Dodać cukier i sok z cytryny. Jabłka nie mogą sie rozpadać.
Zmielony ser umieścić w misce. Dodać cukier, jajka, śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę o rozm. 32/34 cm zetrzeć na tarce większą część ciasta. Wyrównać i wyłożyć masę serową, Następnie ułożyć jabłka, posypać cynamonem i zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)