Jesienny sernik z jabłkami
            
        
        
            - Wynik: 70
 - Czas przygotowania: 20minuty
 - Czas gotowania: 50minuty
 
Dawno nie było ciasta więc dzisiaj zapraszam na jesienną wersję sernika z jabłkami i kruchym, kakaowym ciastem. Połączenie tak pyszne, że nie można skończyć na jednym kawałku.
Składniki- Składniki na ciasto:
 - masło - 200 g
 - mąka - 220 g
 - kakao - 3 łyżki
 - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
 - jajka (żółtka) - 3 szt.
 - Składniki na masę serową:
 - ser biały - 500 g
 - jajka - 4 szt.
 - cukier - 1/2 szkl.
 - śmietana 22% - 100 g
 - ekstrakt waniliowy - 3 łyżki
 - Dodatkowo:
 - jabłka - 5 szt.
 - cukier - do smaku
 - cynamon - do posypania
 - sok z cytryny - 3 łyżki
 
Na stolnicę przesiać mąkę, kakao z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło. Wszystko razem posiekać, aż powstanie kruszonka. Wbić żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Obydwa kawałki zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika.
W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. W garnku z grubym dnem rozpuścić łyżkę masła, włożyć jabłka, chwilę smażyć cały czas mieszając. Dodać cukier i sok z cytryny. Jabłka nie mogą sie rozpadać.
Zmielony ser umieścić w misce. Dodać cukier, jajka, śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę o rozm. 32/34 cm zetrzeć na tarce większą część ciasta. Wyrównać i wyłożyć masę serową, Następnie ułożyć jabłka, posypać cynamonem i zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
