Jesienny sernik z jabłkami

Jesienny sernik z jabłkami
Zdjęcie - Jesienny sernik z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 70
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 50minuty

Dawno nie było ciasta więc dzisiaj zapraszam na jesienną wersję sernika z jabłkami i kruchym, kakaowym ciastem. Połączenie tak pyszne, że nie można skończyć na jednym kawałku.

Składniki Instrukcje

Na stolnicę przesiać mąkę, kakao z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło. Wszystko razem posiekać, aż powstanie kruszonka. Wbić  żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części  w proporcji 1/3 i 2/3. Obydwa kawałki zawinąć w folie i włożyć do zamrażalnika.

W tym czasie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. W garnku z grubym dnem rozpuścić łyżkę masła, włożyć jabłka, chwilę  smażyć cały czas mieszając. Dodać cukier i sok z cytryny. Jabłka nie mogą sie rozpadać.

Zmielony ser umieścić w misce. Dodać cukier, jajka, śmietanę, cukier, ekstrakt waniliowy. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników.

Na wysmarowaną tłuszczem blachę o rozm. 32/34 cm zetrzeć na tarce większą część ciasta. Wyrównać i wyłożyć masę serową, Następnie ułożyć jabłka, posypać cynamonem i zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Jesienny sernik z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów