Naleśniki zapiekane z łososiem, szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
Dzień dobry :-) Mam nadzieję, że lubicie naleśniki na wytrawnie? U nas królują te na słodko, ale syn ulubił sobie też w wersji wytrawnej i co jakiś czas domaga się takich właśnie. Tym razem zrobiłam z łososiem, szpinakiem, fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą. Naleśniki wyszły super, polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na naleśniki około 9-10 sztuk:
Przepis tutaj (klik) robimy bez dodatku cukru !
Farsz:
- około 350 g filetu z łososia
- 200 g szpinaku baby
- 1 kostka sera typu feta
- 10-15 zielonych oliwek
- około 10 sztuk suszonych pomidorów
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- starta mozzarella
- 2 ząbki czosnku
1. Naleśniki smażymy bez dodatku cukru, za to z odrobiną soli.
2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Łososia obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy go solą i pieprzem. Do łososia dorzucamy umyty szpinak, oraz dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. Smażymy do momentu, aż łosoś będzie usmażony.
3. Oliwki kroimy w paski, dorzucamy na patelnię, tak samo posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w kostkę fetę. Mieszamy, zostawiamy na gazie dosłownie 2 minutki i wyłączamy. Studzimy.
4. Na środek naleśników dajemy farsz, posypujemy go stratą mozzarellą i zawijamy. Układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym.
5. Posypujemy pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i startą mozzarellą.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C i pieczemy nasze naleśniki około 15-20 minut. Gotowe :-) Smacznego :-)