W czasie mojego tygodniowego pobytu w Szkocji kilka razy kupowałam oatcakes, czyli słone ciasteczka owsiane. Doskonale nadawały się na śniadanie, np. posmarowane masłem orzechowym lub z kawałkiem sera. W wersji domowej piecze się je w piekarniku lub na blasze czy patelni. Są chrupiące, pyszne i łatwe do przygotowania.
Tym razem bardzo zdrowo, bo i gorzka czekolada i miód i ...porcja warzyw. Tak właśnie! Skorzystałam z przepisu, którego głównym składnikiem jest czerwona fasola! Trufle mają dość nieoczywisty smak (tzn.dzieci odmówiły współpracy ;)) ale na pewno nikt nie domyśli się, że ich głównym składnikiem jest fasola. Połączenie zdecydowanie godne polecenia.
Znacie to pyszne ciasto? ja jadłam je kilkukrotnie, ale swoją wersję upiekłam dopiero całkiem niedawno i zupełnie nie wiem dlaczego tak długo z tym zwlekałam, bo ciasto jest pyszne. Zresztą z połączenia miodowych blatów, kremu budyniowego, kajmaku i orzechów nie może wyjść nic pysznego jak tylko pyszne ciasto.
Tak, właśnie.... zdrowe, czekoladowe muffiny z mąką pełnozianistą, masłem orzechowym, syropem klonowym ... bez jajek. Mnie smakowały, dziewczynki zabrały do szkoły, więc jeszcze nie wiem czy przypadły i im do gustu. Myślę, że tak, bo są wilgotne, mooooocno czekoladowe...Polecam.
W walentynki świat nabiera różowych barw. Różowy kolor można przemycić także do wypieków dodając do ciasta sok buraczany. Tym razem proponuję upiec focaccię z plastrami buraka i posypać z wierzchu ulubionym serem.
Błyskawiczny deser walentynkowy dla leniuchów, który zachwyci drugie połówki, a Wam pozwoli zaoszczędzić mnóstwo czasu. Połączenie malin, serka mascarpone oraz bitej śmietany jest niezawodne i ukontentuje nawet najbardziej wybredną osobę.
Te serniczki powstały trochę dlatego, że chciałam zużyć resztki kruchego ciasta, które mi się pokruszyło i trochę dlatego, że organizowałam imprezę w stylu orientalnym – i chciałam też podać przekąski w tym stylu. Całkowita improwizacja, która wyszła pysznie, a te babeczki zebrały same pochwały. Robi się je prosto, są zdrowe i w smaku inne niż standardowe smaki – mini serniczki chai z musem mango.
Kurczaka kroimy w plasterki, a cebulę i czosnek siekamy.
Gotujemy makaron w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut.
Następnie przelewamy zimną wodą i lekko skrapiamy Kujawskim z cytryną i bazylią.
Na Kujawskim szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy pastę curry i dobrze przesmażamy...
Kromki pieczywa posmarować mieszaniną oliwy i czosnku. Na każdej kromce położyć plasterek rolady koziej. Zapiec w piekarniku do zrumienienia. Rzodkiewki i ogórka pokroić w kosteczkę, dodać posiekany szczypiorek. Z liści rzodkiewki i oliwy zrobić pesto – miksując i doprawiając solą i pieprzem...
Jedliście kiedyś smażone pierogi? Nie? To najwyższa pora!
Dziś mam dla Was przepis na genialne smażone pierogi z nadzieniem serowym.
Świetne jako przekąska, dodatek do obiadu albo imprezowe danie.
Wspaniale smakują solo albo np. z sosem czosnkowym.
Pasternak z wyglądu podobny do piertuszki, jednak zupełnie odmienny w smaku. Delikatny, słodkawy, lekko anyżkowy to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto wykorzystać jego zdrowotny potencjał. Pasternak to doskonały materiał na super szybką surówkę. Ze słodko-kwaśnym jabłkiem i sosem jogurtowym smakuje wyśmienicie.
Cieciorka to moja miłość i mogłabym dodawać ją wszędzie. Ta prażona ciecierzyca po indyjsku będzie idealna jako dodatek do sałatek albo chrupak do filmu czy na imprezę.