Patelnię wysmarować olejem. Rozgrzać piekarnik na 200 stopni C. Włożyć patelnię i kilka minut pozostawić aby się rozgrzała. Wyjąć i wlać ciasto. Włożyć ponownie patelnię do piekarnika i piec ok 20 minut...
Szybkie do zrobienia, wyraziste i smaczne, a do tego ładnie prezentujące się na stole. Jestem fanką takich imprezowych przekąsek, a że mamy karnawał okazja do wykorzystania przepisu znajdzie się zapewne niejedna :)
Z tej tęsknoty za wiosną upiekłam ostatnio sernik z dodatkiem białej czekolady, cynamonowych ciasteczek i owoców leśnych. Był aksamitny, orzeźwiający i tak pysznie rozpływający się w ustach...
Nie dość, że ma piękny czerwony kolor (miłości!), to jeszcze skąpana jest w winie i pachnie rozgrzewającymi przyprawami. To wszystko sprawia, że gruszka gotowana w czerwonym winie jest wprost idealnym deserem na Walentynki.
Na Kujawskim podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Po chwili dodajemy grzyby i przesmażamy.
Dodajemy pastę tom yum i pomidory. Ponownie przesmażamy.
Zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 5 minut.
Dodajemy sos rybny i mleczko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia.
Doprawiamy sokiem z limonki.
Makaron zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na kilka minut.
Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą...
Prosty, uniwersalny, pyszny krem budyniowy, niezastąpiony do domowych wypieków. Krem budyniowy jest bardzo puszysty, aksamitny, nie za słodki i bardzo łatwy do przygotowania. Ma wiele zastosowań: do tortów, tart, rolad, babeczek, eklerków, ptysi lub napoleonek.
Pierwszy raz upiekłam go całkiem "na oko", wrzuciłam to co miałam do miski, wyrobiłam, dodałam zakwas i wyszedł naprawdę super chlebek. Po opublikowaniu zdjęć na FB dostałam dużo zapytań, jak go zrobić. Stąd też dzisiejszy post.
Skoro za oknem zielona wyspa coś niecoś biaława, zielone zrobiłam na obiad. Zielone cebulki, kapusta i limonki w towarzystwie kiełków fasoli i nerkowców to dobry przepis na polędwiczki stir-fry, czyli „smaż i mieszaj” na niewielkiej ilości tłuszczu. Szybko, smacznie i w wiosennym kolorze. Lepszej zachęty nie potrzeba!
Wiecie, że własnoręcznie przygotowane prezenty cieszą najbardziej ? A kto z Was nigdy nie zrobił prezentu w stylu "handmade", tylko zawsze kupuje gotowce ?Czekoladki z borówkami przygotujecie w mgnieniu oka. Przepis możecie modyfikować, by nadać czekoladkom inny smak.
Jeśli poszukujecie alternatywy dla placków ziemniaczanych polecam Fuczki czyli bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej. Bardzo proste, szybkie i co ważne bez obierania i ścierania ziemniaków. Przepis dostałam od gospodyni bieszczadzkiej.
W czasie mojego tygodniowego pobytu w Szkocji kilka razy kupowałam oatcakes, czyli słone ciasteczka owsiane. Doskonale nadawały się na śniadanie, np. posmarowane masłem orzechowym lub z kawałkiem sera. W wersji domowej piecze się je w piekarniku lub na blasze czy patelni. Są chrupiące, pyszne i łatwe do przygotowania.
Tym razem bardzo zdrowo, bo i gorzka czekolada i miód i ...porcja warzyw. Tak właśnie! Skorzystałam z przepisu, którego głównym składnikiem jest czerwona fasola! Trufle mają dość nieoczywisty smak (tzn.dzieci odmówiły współpracy ;)) ale na pewno nikt nie domyśli się, że ich głównym składnikiem jest fasola. Połączenie zdecydowanie godne polecenia.
Kolejna wersja wytrawnych muffin, tym razem z papryką, oliwkami, szynką i serami : żółtym i cheddarem. Takie muffiny to doskonała opcja jeśli jesteście znudzeni kanapkami na śniadanie, kolację lub w szkole/pracy.
Znacie to pyszne ciasto? ja jadłam je kilkukrotnie, ale swoją wersję upiekłam dopiero całkiem niedawno i zupełnie nie wiem dlaczego tak długo z tym zwlekałam, bo ciasto jest pyszne. Zresztą z połączenia miodowych blatów, kremu budyniowego, kajmaku i orzechów nie może wyjść nic pysznego jak tylko pyszne ciasto.