Mufiiny z mąki sezamowej i mąki quinoa bez cukru
Przepyszne i zdrowe mauffiny z mąką sezamową i mąką quinoa. Robiąc więcej ciasta uzyskacie ciasto.
2 jaja
1 dojrzały banan zmiksowany
3/4 szklanki mąki quinoa
1/3 szklanki mąki sezamowej
2 łyżki cukru kokosowego lub 1 ksylitolu - nie za dużo gdyż banan już słodzi
2 łyżeczki aromatu waniliowego
groszki z gorzkiej czekolady lub posiekane 3-4 kostki gorzkiej czekolady
liofilizowane maliny
1/2 łyżeczki sody
Jaja ubijamy z cukrem kokosowym lub ksylitolem (miodem), dodajemy ekstrakt i zmiksowanego banana, następnie dodajemy przesiane mąki i płaską łyżeczkę sody. Do wymieszanego ciasta wsypujemy czekoladowe groszki i maliny. Mieszamy delikatnie. Wkładamy do foremek na muffiny i pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Wierzch dekorujemy masłem orzechowym lub kremem migdałowym.