Ślimaczki z ciasta francuskiego z salami i kukurydzą
Dzień dobry :-) Jak tylko jest u nas w domu jakaś impreza, to zawsze robimy jakieś przekąski z ciasta francuskiego z różnymi dodatkami. Wszyscy je lubią chrupać same lub zamiast pieczywa jako dodatek do sałatki. Moje starsze dziecko i mąż również fanami takich przekąsek są. Tym razem proste, szybkie ślimaczki. Ciasto posmarowałam dobrej jakości ketchupem, posypałam oregano, na to salami, kukurydza i mozzarella. Kroimy, pieczemy i gotowe :-) Polecam i miłego poniedziałku życzę :-)
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- salami w plasterkach
- kukurydza z puszki
- oregano
- ketchup dobrej jakości lub passata
- starta mozzarella
1. Ciasto francuskie rozwijamy i układamy w poziomie. Po całość (zostawiając około 2 cm nie posmarowanego ciasta u góry i na dole). Posypujemy oregano, układamy plasterki salami.
2. Kukurydzę odsączamy z zalewy, rozrzucamy po salami. Całość posypujemy startą mozzarellą.
3. Ciasto zwijamy tak jak roladę. Kroimy ostrym nożem około 1,5 - 2 cm kawałki.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim nasze ślimaczki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
5. Ślimaczki pieczemy około 15-20 minut. Muszą ładnie się zarumienić. Studzimy na kratce. Smacznego :-)