Halibut pod chrupiącą pierzynką

Halibut pod chrupiącą pierzynką


Zdjęcie - Halibut pod chrupiącą pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszną rybkę - halibuta pod chrupiącą pierzynką. Pierzynkę zrobiłam z tego co znalazłam w domu czyli: masło, bułka tarta, płatki migdałów, natka pietruszki, czosnek i mozzarella. Rybka wyszła super, polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 400 g halibuta (filet)
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 30-40 gram masła
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • płatki migdałów
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • starta mozzarella



1. Rybkę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, wyciągnęłam ości, oprószyłam z obu stron solą i pieprzem i skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam
2. Masło roztopiłam, odstawiłam do przestudzenia. Przestudzone przelałam do miseczki, dodałam bułkę tartą, przepuszczony przez praskę czosnek i wymieszałam, dodałam posiekaną natkę pietruszki, płatki migdałów i startą mozzarellą, oraz troszkę soli i wymieszałam.
3. Rybkę pokroiłam na porcje, naczynie żaroodporne (dno) wysmarowałam masłem, ułożyłam rybę i wyłożyłam na nią naszą pierzynkę.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rybę pieczemy około 25 minut. Podajemy z sałatką, ryżem lub kaszą. Smacznego :-)

Zdjęcie - Halibut pod chrupiącą pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Halibut pod chrupiącą pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Halibut pod chrupiącą pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Halibut pod chrupiącą pierzynką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów