Kotlety pożarskie
Kotlety pożarskie z mięsa drobiowego to smaczna, delikatniejsza odmiana klasycznych mielonych z wieprzowiny (lub wieprzowiny i wołowiny). Przygotowuje się je równie szybko, nie ma w tym nic skomplikowanego, a zawsze to coś innego czym można zaskoczyć rodzinkę. Myślę, że u nas będą się one pojawiać częściej, spróbujcie jeśli jeszcze nie jedliście :)
Składniki na ok. 6 kotletów:
- 400 g mięsa mielonego drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka
- 1 jajko
- 1 pełna łyżeczka rozpuszczonego i ostudzonego masła
- pęczek szczypiorku
- ok. 2 łyżek bułki tartej
- na panierkę: 1 jajko + mąka pszenna + bułka tarta
Mięso wrzucić do miski, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wymieszać. Żółtko jajka dokładnie rozetrzeć z masłem, dodać do mięsa, wymieszać. Szczypiorek posiekać drobno, wrzucić do mięsa, dodać również bułkę tartą, ponownie wymieszać. Białko jajka ubić na sztywno i delikatnie łyżką wmieszać w mięso.
Wilgotnymi dłońmi ostrożnie formować podłużne kotlety, obtaczać je w mące (cieniutka warstwa), rozbełatnym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu stron (najlepiej pod przykryciem) na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Podawać np. z ziemniakami i ulubioną surówką.