Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem


Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) U mnie jeszcze nie świątecznie. Przepisy bardziej pod święta będą może w przyszłym tygodniu. Na razie ogarnęłam urodziny córci, teraz swoje, a potem na spokojnie będę myśleć o reszcie ;-) Zawijasy z ciasta francuskiego sprawdzą się zawsze. Idealne by poczęstować gości. U mnie wszyscy lubią. Tym razem miały być nowe, więc były z pesto z bazylii i rukoli oraz boczkiem. Wyszły smaczne, były jeszcze drugie, ale jakie zdradzę innym razem ;-) Jeśli chodzi o pesto, to musicie ilość składników dobrać pod siebie, ja robiłam więcej, żeby było jeszcze do makaronu. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie boczku w plastrach


Pesto:

  • pęczek bazylii
  • garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka orzechów nerkowca lub włoskich (ja pomieszałam)
  • 1/2 szklanki startego sera Parmigianina Regino
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • starta mozzarella


1. Składniki do pesto dajemy do misy blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie gęsta dodajemy więcej oliwy.
2. Ciasto francuskie rozkładamy w poziomie i jedną połowę smarujemy naszym pesto. Na nim (tylko na połowie na której mamy pesto) tym razem w pionie rozkładamy plasterki boczku. Boczek posypujemy dosłownie odrobiną startej mozzarelli.
3. Teraz ciasto składamy na pół (połowę czystą bez składników kładziemy na boczku) lekko dociskamy. Ostrym nożem kroimy paski.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nasze paski zwijamy i układamy na blaszce.
5. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) około 15-20 minut. Do momentu, aż ciasto ładnie się nam zarumieni :-) Po upieczeniu studzimy na kratce :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Bulgur z ziołami, słonecznikiem i chili
2

Bulgur z ziołami, słonecznikie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy
2

Odrywany chleb pietruszkowo-cz…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka z awokado i ogórka z ziołowym dressingiem
1

Sałatka z awokado i ogórka z z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Koktajl z melona, kiwi i bazylii
2

Koktajl z melona, kiwi i bazyl…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tymiankowe placuszki z gruszką

Tymiankowe placuszki z gruszką

figmara figmara
figowe smaki

Ziołowe bułeczki z przedziałkiem
2

Ziołowe bułeczki z przedziałki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Guacamole
2

Guacamole

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Marchew w sosie winegret
1

Marchew w sosie winegret

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem
1

Sałatka z burakiem, mandarynką…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zielone warzywa z jajem sadzonym tzw. zielona shakshuka
1

Zielone warzywa z jajem sadzon…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Filety kurczaka z sosie pomidorowym
1

Filety kurczaka z sosie pomido…

napiecyku napiecyku
napiecyku