Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem


Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) U mnie jeszcze nie świątecznie. Przepisy bardziej pod święta będą może w przyszłym tygodniu. Na razie ogarnęłam urodziny córci, teraz swoje, a potem na spokojnie będę myśleć o reszcie ;-) Zawijasy z ciasta francuskiego sprawdzą się zawsze. Idealne by poczęstować gości. U mnie wszyscy lubią. Tym razem miały być nowe, więc były z pesto z bazylii i rukoli oraz boczkiem. Wyszły smaczne, były jeszcze drugie, ale jakie zdradzę innym razem ;-) Jeśli chodzi o pesto, to musicie ilość składników dobrać pod siebie, ja robiłam więcej, żeby było jeszcze do makaronu. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie boczku w plastrach


Pesto:

  • pęczek bazylii
  • garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka orzechów nerkowca lub włoskich (ja pomieszałam)
  • 1/2 szklanki startego sera Parmigianina Regino
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • starta mozzarella


1. Składniki do pesto dajemy do misy blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie gęsta dodajemy więcej oliwy.
2. Ciasto francuskie rozkładamy w poziomie i jedną połowę smarujemy naszym pesto. Na nim (tylko na połowie na której mamy pesto) tym razem w pionie rozkładamy plasterki boczku. Boczek posypujemy dosłownie odrobiną startej mozzarelli.
3. Teraz ciasto składamy na pół (połowę czystą bez składników kładziemy na boczku) lekko dociskamy. Ostrym nożem kroimy paski.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nasze paski zwijamy i układamy na blaszce.
5. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) około 15-20 minut. Do momentu, aż ciasto ładnie się nam zarumieni :-) Po upieczeniu studzimy na kratce :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Jajka po szkocku
1

Jajka po szkocku

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Schab ze śliwką i morelą

Schab ze śliwką i morelą

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kokosanki - mokre, klejące - najlepsze!

Kokosanki - mokre, klejące - n…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Babka piaskowa bez miksera
2

Babka piaskowa bez miksera

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
1

Ziemniaki faszerowane pieczark…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami
1

Polędwiczka wieprzowa nadziewa…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Piersi kurczaka w boczku

Piersi kurczaka w boczku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Budyń waniliowy z czarnymi porzeczkami

Budyń waniliowy z czarnymi por…

figmara figmara
figowe smaki

Bananowe placuszki z kaszy manny
2

Bananowe placuszki z kaszy man…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciastka potrójnie czekoladowe
2

Ciastka potrójnie czekoladowe

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym

Biała kiełbasa pieczona w soku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Łatwe ciasto czekoladowo-orzechowe
2

Łatwe ciasto czekoladowo-orzec…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty