Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem


Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) U mnie jeszcze nie świątecznie. Przepisy bardziej pod święta będą może w przyszłym tygodniu. Na razie ogarnęłam urodziny córci, teraz swoje, a potem na spokojnie będę myśleć o reszcie ;-) Zawijasy z ciasta francuskiego sprawdzą się zawsze. Idealne by poczęstować gości. U mnie wszyscy lubią. Tym razem miały być nowe, więc były z pesto z bazylii i rukoli oraz boczkiem. Wyszły smaczne, były jeszcze drugie, ale jakie zdradzę innym razem ;-) Jeśli chodzi o pesto, to musicie ilość składników dobrać pod siebie, ja robiłam więcej, żeby było jeszcze do makaronu. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie boczku w plastrach


Pesto:

  • pęczek bazylii
  • garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka orzechów nerkowca lub włoskich (ja pomieszałam)
  • 1/2 szklanki startego sera Parmigianina Regino
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • starta mozzarella


1. Składniki do pesto dajemy do misy blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli masa będzie gęsta dodajemy więcej oliwy.
2. Ciasto francuskie rozkładamy w poziomie i jedną połowę smarujemy naszym pesto. Na nim (tylko na połowie na której mamy pesto) tym razem w pionie rozkładamy plasterki boczku. Boczek posypujemy dosłownie odrobiną startej mozzarelli.
3. Teraz ciasto składamy na pół (połowę czystą bez składników kładziemy na boczku) lekko dociskamy. Ostrym nożem kroimy paski.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nasze paski zwijamy i układamy na blaszce.
5. Pieczemy w 200 stopniach (termoobieg) około 15-20 minut. Do momentu, aż ciasto ładnie się nam zarumieni :-) Po upieczeniu studzimy na kratce :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zawijasy z ciasta francuskiego z pesto i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Pesto z czosnku niedźwiedziego
2

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Tarta z serem, czosnkiem niedźwiedzim i pomidorami. Sezonowo od A do M
1

Tarta z serem, czosnkiem niedź…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym
1

Dorsz zapiekany w sosie śmieta…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Śniadaniowe mini tarty z czosnkiem niedźwiedzim i szynką parmeńską
2

Śniadaniowe mini tarty z czosn…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Szynka pieczona w winie z żurawiną

Szynka pieczona w winie z żura…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Pieczona pierś z indyka na kanapki

Pieczona pierś z indyka na kan…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Mazurek kokosowy z białą czekoladą
3

Mazurek kokosowy z białą czeko…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Kruche rogaliki
2

Kruche rogaliki

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto Rafaello bez pieczenia
1

Ciasto Rafaello bez pieczenia

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mazurek czekoladowy
1

Mazurek czekoladowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Proste ciasteczka z pistacjami i migdałami

Proste ciasteczka z pistacjami…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sernik kajmakowy z bezą

Sernik kajmakowy z bezą

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim