Szynka w galarecie faszerowana pastą jajeczną z koperkiem i korniszonami

Szynka w galarecie faszerowana pastą jajeczną z koperkiem i korniszonami
Zdjęcie - Szynka w galarecie faszerowana pastą jajeczną z koperkiem i korniszonami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szynka w galarecie faszerowana pastą jajeczną z koperkiem i korniszonami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szynka w galarecie faszerowana pastą jajeczną z koperkiem i korniszonami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szynka w galarecie faszerowana pastą jajeczną z koperkiem i korniszonami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szynka w galarecie faszerowana pastą jajeczną z koperkiem i korniszonami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g szynki w plastrach
  • 300 ml bulionu
  • 150 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 150 g korniszonów
  • 50 ml oleju Kujawski tłoczonego na zimno lnianego
  • 50 g żółtego sera
  • 12 g żelatyny w proszku
  • 10 g musztardy
  • 10 ml octu winnego
  • 5 jajek
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Bulion podgrzewamy. Do gorącego płynu wsypujemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.

4 jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy w zimnej wodzie, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do jajek ścieramy żółty ser.


Do wysokiego i wąskiego naczynia wbijamy sparzone wrzątkiem jajko. Dodajemy musztardę, ocet, sól, pieprz oraz oba oleje. Końcówkę blendera wkładamy na dno naczynia. Miksujemy na średnich obrotach, stopniowo unosząc blender do góry. Przerywamy, gdy wszystkie składniki utworzą jednolity majonez.


Majonez i posiekany koperek dodajemy do startych jajek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowaną pastą smarujemy plastry szynki i rolujemy.

Keksówkę wykładamy folią spożywczą.

Na dno naczynia wylewamy niewielką ilość płynnej lub półpłynnej galaretki. Wstawiamy do stężenia. Następnie układamy roladki z szynki, a pomiędzy nimi korniszony. Stopniowo zalewamy tężejącą galaretką.

Odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów