Kotlety jajeczne z kiełkami brokuła

Kotlety jajeczne z kiełkami brokuła

Zdjęcie - Kotlety jajeczne z kiełkami brokuła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Moje młodsze dziecko nie przepada za jajkami. Przemycam gdzie się da i jak się da. Tym razem spróbowałam z kotletami jajecznymi. Dobrze doprawiłam, dobrze rozgniotłam, żeby nie poznała, że to jajka, dodałam kiełki brokuła bo taką zieleninkę miałam tylko i zjadła. Okazało się, że pyszne, zostawiłam jej nawet na drugi dzień. Trzeba sobie jakoś radzić ;-) Z podanych składników mnie wyszło 11 mniejszych kotlecików. Polecam, kotleciki pyszne. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych
  • 2 surowe jajka
  • 3 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • 70 g startej mozzarelli
  • kiełki brokuła posiekane, może być szczypiorek, natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz


1. 6 jajek gotujemy na twardo. Obieramy i siekamy lub rozgniatamy widelcem. Ja rozgniotłam widelcem na drobno. Dodajemy bułkę tartą, posiekane kiełki, słodką paprykę, sól, pieprz i surowe jajka. Mieszamy dokładnie. Masa ma być w miarę klejąca, żebyśmy mogli uformować kotleciki.
2. Łyżką nabieramy porcje masy, w rękach formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia się. Podajemy z ulubionymi dodatkami :-) Smacznego :-)

Zdjęcie - Kotlety jajeczne z kiełkami brokuła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety jajeczne z kiełkami brokuła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kotlety jajeczne z kiełkami brokuła - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów