Na weekend polecam prostą, szybką w wykonaniu i pyszną szarlotkę. Do jabłek dodajemy kisiel cytrynowy, który nadaje fajny posmak. Ciasto to tak naprawdę biszkopt.
Czas umilamy sobie domowymi wypiekami, o np. jak te tartaletki.Kruchy, maślany spód i rozpływający się w ustach, słodki kajmak przełamany słonymi fistaszkami, które tak przyjemnie chrupią.
Ostatnio latorośl stwierdziła, że dawno już nie było żadnego "chińskiego" makaronu z woka, więc kupiłam japoński ;) Kolorystycznie pasowało mi do niego dodanie masła orzechowego, używanego przeze mnie już ze zwykłym makaronem pszennym. Do tego kolorowe warzywa i powstaje kolorowe, orientalne kombo!
Pieczarki oczyszczamy i kroimy dość drobno. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obieramy czosnek i drobno siekamy. Odcedzamy prawdziwki i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy cebulę i smażymy ją na średnim ogniu przez 3-4 minuty, dodajemy czosnek, pokrojone grzyby i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem...
Na każdym plastrze mięsa układamy po kawałku ogórka (około ½ sztuki), kilka piórek cebuli i po porcji pokrojonego w kostkę boczku. Oprószamy solą i pieprzem i rolujemy ściśle rolady. Każdą spinamy szpilką lub obwiązujemy nitką...
Blender ręczny wkładamy do naczynia w taki sposób, by dotykał dna. Ubijamy na średnich obrotach, a gdy na dnie zacznie powstawać majonez, podnosimy końcówkę powoli do góry.
Miksujemy do uzyskania jednolitego majonezu.
Pieczarki, kiszone ogórki oraz dymkę drobno kroimy i dodajemy do majonezu...
Na weekend przygotowałam lekkie, niemal biszkoptowe ciasto z jabłkami z ciasta z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Najpierw zapiekam mniejszą część masy biszkoptowej, wykładam wcześniej przygotowany mus jabłkowy i na mus daję resztę ciasta.
Są takie potrawy, które od pierwszej łyżeczki kradną nasze serca doprowadzając do euforii kubki smakowe :D . Taki jest właśnie budyń z tapioki! Banalnie prosty, dobry na śniadanie, podwieczorek, przekąskę i deser. Przygotowujemy go na mleku roślinnym, najczęściej na gestym kokosowym z dużą porcją wanilii
Dzisiejszeję surówkę uzupełniają tradycjne dodatki: marchewka i jabłko, a mango nadaje miłej w smaku egzotycznej nuty. Surówka jest w wydaniu fit, z sosem winegret zamiast zawiesistej śmietany i majonezu.
Wystudzone ziemniaki łączymy z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i jajkiem. Formujemy kluski. W każdej robimy wgłębienie i gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy...
Ostatnio uwielbiam zupy z soczewicą. Tym razem do takie zupy dodałam dynię piżmową, ziemniaki, marchewkę, oraz pora. Zupa wyszła aromatyczna, syta i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-)