Herbaciane rogale z miodem
W trakcie picia herbaty wpadłam na pomysł, aby do ciasta drożdżowego zamiast wody dodać herbatę. Posłodziłam je delikatnie miodem i uformowałam rogale. Wyszły miodzio!
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 150 g
- sól - 1 łyżeczka
- mąka pszenna pełnoziarnista - 350 g
- jajko - 1 szt.
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 7 g
- miodu - 4 łyżki
- pyłku pszczelego - 3 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy miód, sól, drożdże, jajko. Stopniowo wlewamy letnią, zaparzoną herbatę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie odpowiednio elastyczne.
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony pełnoziarnistą mąką blat. Dzielimy na 8 części, z każdej z nich robimy kulkę, którą spłaszczamy i wałkujemy na owalny placek. Zawijamy tworząc rulon, odwracamy go w kształt rogala, tak aby końce się nie dotykały.
4. Tak uformowane rogaliki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Rogale pieczemy metodą góra-dół przez 16 minut. Następnie otwieramy piekarnik, smarujemy z wierzchu rogaliki białkiem i posypujemy pszczelim pyłkiem. Dopiekamy jeszcze 3-4 minuty. Studzimy na kuchennej kratce.