Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
Czy macie czasami tak, że lubicie osobno coś, co razem daje mix niejadalny? Ja tak mam z ciecierzycą i pastą tahini...Takie połączenie smakowo mi zupełnie nie leży. A osobno to zupełnie inna bajka;-) Dlatego szukałam alternatywy dla pasty z ciecierzycy. I z pomidorami pasuje idealnie. Niebo w gębie:-)
Składniki:
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy,
- pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 gałązki bazylii,
- 1/2 łyżeczki kuminu w proszku,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
+ pita do podania (usmażona z dodatkiem oliwy).
Przygotowanie:
W misce zmiksować ciecierzycę odsączoną, suszone pomidory wyjęte z oleju, czosnek, listki bazylii i kumin. Podlewać olejem z suszonych pomidorów. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawać z kawałkami pity na ciepło lub na zimno. Pitę pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni grillowej z dodatkiem oliwy.
Można przechowywać w lodówce do tygodnia.