Sernik krakowski z rodzynkami i kratką z kruchego ciasta

Sernik krakowski z rodzynkami i kratką z kruchego ciasta
Zdjęcie - Sernik krakowski z rodzynkami i kratką z kruchego ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krakowski z rodzynkami i kratką z kruchego ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krakowski z rodzynkami i kratką z kruchego ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krakowski z rodzynkami i kratką z kruchego ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik krakowski z rodzynkami i kratką z kruchego ciasta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Ciasto kruche:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • ⅓ szklanki cukru kryształu
  • Masa serowa:
  • 60 dag sera białego trzykrotnie mielonego
  • 6 żółtek
  • 4 białka do ubicia piany
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ⅓ szklanki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • Dodatkowo:
  • 5 dag rodzynek
Przygotowanie

Do miski wsypujemy suche składniki, dokładnie mieszamy.


Dodajemy pokrojone na kawałki masło i dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy kruche ciasto, owijamy je folią aluminiową i odkładamy na godzinę do lodówki.


Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Miksujemy do czasu, aż masa będzie jedwabista.


Wsypujemy mąkę lub budyń, dodajemy olej i ponownie miksujemy, dodajemy biały ser i mieszamy do czasu, aż masa będzie gładka.


Białka ubijamy na sztywno i dodajemy na końcu razem z rodzynkami. Mieszamy delikatnie łyżką.


Formę (o średnicy 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia.


Spód wykładamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem, wylewamy masę serową i z reszty ciasta formujemy na wierzchu kratkę.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175ºC na 60 minut.


Rada: Forma powinna być wypełniona do ⅔ wysokości, ponieważ podczas pieczenia ciasto zwiększy swoją objętość. Po upieczeniu warto zostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do zupełnego wystudzenia.

Kategorie przepisów