Sernik z galaretką mango - marakuja
I kolejny pyszny sernik zainspirowany latem wylądował na blogu!
Dziś mam dla Was przepis na pyszny, delikatny sernik na kruchym, herbatnikowym spodzie przykryty galaretką z mango i marakui.
Jej kwaskowaty smak idealnie komponuje się ze słodkim, kremowym serem.
Sernik smakuje fantastycznie!
Jest świetnym pomysłem nie tylko na lato!
Ps. marakuję możecie zamienić np. na pomarańczę – będzie się równie świetnie komponować!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 24×28 )
MASA SEROWA:
* ser biały 3 x mielony ( śmiało może być dobrej jakości ser wiaderkowy ) – 1 kg
* jajko – 4 szt
* budyń waniliowy – 80 g
* cukier – ok. 1,5 szkl
* wanilia – ziarna lub esencja – do smaku
* śmietana 30% – 250 ml
* masło – 80 g
GALARETKA MANGO-MARAKUJA
* puree/pulpa mango – 250 ml
* sok z marakui – 125 ml
* cukier – 2-3 łyżki
* żelatyna spożywcza – 2 pełne łyżeczki
DODATKOWO:
* herbatniki na spód + masło – ok. 150 g + 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Herbatniki miksujemy z rozpuszczonym masłem, wylepiamy blachę wyłożoną papierem.
MASA:
Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości,dodajemy po jednym żółtku, a następnie dodajemy śmietanę, wanilię, zmielony ser oraz budyń – wszystko razem mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
Dodajemy ubite na sztywno ze szczyptą soli białka, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Całość wylewamy na spod, wygładzamy.
Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 55-60 minut.
Pieczemy z kąpielą wodną. Studzimy.
GALARETKA:
Żelatynę rozrabiamy z odrobiną zimnej wody, odstawiamy.
Pulpę z mango gotujemy z sokiem z marakui oraz cukrem. Lekko studzimy, dodajemy masę żelatynową, mieszamy. Odstawiamy do tężenia.
Lekko tężejącą wylewamy na wystudzony sernik, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!