Nóżki w galarecie w jajecznej foremce

Zdjęcie - Nóżki w galarecie w jajecznej foremce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Nóżki w galarecie w jajecznej foremce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Nóżki w galarecie w jajecznej foremce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Nóżki w galarecie w jajecznej foremce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Nóżki w galarecie w jajecznej foremce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 2 pietruszki
  • 1 golonka przednia
  • 1 cebula przypiekana na ogniu
  • 1 por
  • ½ selera
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka groszku lub kukurydzy
  • 1 białko
  • natka pietruszki
  • Do podania:
  • 5 łyżek oleju Kujawski rzepakowego tłoczonego na zimno
  • sok z cytryny lub ocet
  • Foremki to skorupki zwykłych jajek (każda skorupka po wyjęciu jajka jest gotowana we wrzątku przez kilka minut i dokładnie myta)
Przygotowanie

Nóżki, golonkę, warzywa i przyprawy gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Podczas gotowania zbieramy szumowiny z wywaru.


Marchewkę wyjmujemy wcześniej, gdy zrobi się miękka. Studzimy ją i kroimy.


Groszek lub kukurydzę osączamy.


Ugotowane mięso oddzielamy od kości, kroimy.


Z wywaru łyżką cedzakową wyjmujemy rozgotowane warzywa.


Białko ubijamy, wkładamy do wywaru i zostawiamy do czasu, aż się zetnie. Całość przecedzamy przez gęste sito, dodajemy sok z połowy cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.


Mieszamy i doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba.


W skorupkach jaj układamy mięso, zieloną natkę pietruszki i warzywa, a następnie zalewamy bulionem.


Odstawiamy do zastygnięcia.


Podajemy z kilkoma kroplami oleju tłoczonego na zimno, plastrem cytryny lub octem.


Kategorie przepisów

Podobne przepisy