Kwaśnica na żeberkach po góralsku z oscypkiem

Kwaśnica na żeberkach po góralsku z oscypkiem
Zdjęcie - Kwaśnica na żeberkach po góralsku z oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kwaśnica na żeberkach po góralsku z oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kwaśnica na żeberkach po góralsku z oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kwaśnica na żeberkach po góralsku z oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kwaśnica na żeberkach po góralsku z oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kwaśnica na żeberkach po góralsku z oscypkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 litry wody
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg ziemniaków gotowanych oddzielnie
  • ½ kg wędzonych żeberek
  • ½ kg świeżych żeberek
  • 30 dag wędzonej słoniny
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 małe wędzone oscypki
  • 2 szklanki wody z kiszenia kapusty
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 garść suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej
  • ⅓ szklanki oleju Kujawski 3 ziarna
  • sól (opcjonalnie)
  • rozmaryn świeży lub suszony (opcjonalnie)
  • jałowiec świeży lub suszony (opcjonalnie)
Przygotowanie

Gotujemy wywar na świeżych żeberkach, przyprawach i suszonych grzybach.


W osobnym garnku gotujemy pokrojoną kapustę w wodzie z kiszenia kapusty.


Na patelni rozgrzewamy olej i wytapiamy skwarki z wędzonej słoniny, dodajemy do wywaru z kiszoną kapustą.


Po godzinie łączymy ze sobą kapustę i wywar, dodajemy również wędzone żeberka. Gotujemy razem jeszcze godzinę.


Pod koniec gotowania ścieramy oscypki, aby podkreślić wędzony smak.


Kwaśnicę podajemy z porcją żeberek, ziemniakami i plastrami oscypka.

Porada:

Do gotowania kwaśnicy najlepsza jest bardzo kwaśna kapusta kiszona w beczce.


Kategorie przepisów