Łopatka jagnięca z piekarnika - uczta smaków

Zdjęcie - Łopatka jagnięca z piekarnika - uczta smaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs szkoda, bo trudno osiągalne i stosunkowo drogie. Jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Prawdziwi koneserzy zachwycają się jego smakiem. Wystarczy raz skosztować, by przyłączyć się do ich grona.
To nie tylko smak ale i wartości odżywcze i zdrowotne powinny skłonić do rozejrzeniem się za tym rarytasem. Dietetyczne, lekkostrawne, z wysoką zawartością białka i kompletem aminokwasów, a to nie wszystko.
Jagnięcina zawiera kwas linolowy i orotowy o silnym działaniu antynowotworowym. Czy wiesz, że owce są jedynymi z nielicznych ssaków, które nie zapadają na choroby nowotworowe? To właśnie zasługa magicznego kwasu orotowego. Ponadto mięso jagnięce jest wyjątkowo bogate w żelazo i cynk.
Przepis na szybkie kotleciki znajdziesz na blogu - tutaj.
Dziś proponuję przygotownie łopatki cielęcej. Tak przygotowana jagnięcina to prawdziwa uczta smaków! Zapraszam do przepisu

Składniki:
Zdjęcie - Łopatka jagnięca z piekarnika - uczta smaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

900 g łopatki jagnięcej
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
2 cebule
1 gałązka rozmarynu
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz
suszony tymianek

Przygotowanie:

  • obrany czosnek zmiksować z oliwą, solą i pieprzem. Powstałą pastą dokładnie natrzeć (wcześniej umyte i wysuszone papierowym ręcznikiem) mięso. Umieścić w naczyniu, obłożyć igiełkami rozmarynu, przykryć folią spożywczą i ustawić na noc w lodówce
  • obrać i pokroić w grube plastry 2 cebule. Na cebuli ułożyć jagnięcinę, następnie podlać bulionem
  • wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 250' C i piec 10 minut
  • po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160' C i piec 2 godziny pod przykryciem
  • w miedzyczasie można podlać kilkakrotnie sosem. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i piec odkryte mięso do zrumienienia
  • upieczone mięso kroić gdy "odpocznie" po około 10 minutach
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Łopatka jagnięca z piekarnika - uczta smaków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń z udźca dzika

Pieczeń z udźca dzika

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Udziec barani w sosie śmietanowym z wolnowaru

Udziec barani w sosie śmietano…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Jagnięcina długo pieczona z serową polentą.  Między aktami…

Jagnięcina długo pieczona z se…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gulasz z daniela

Gulasz z daniela

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Carbonade flamande
1

Carbonade flamande

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Steki jagnięce

Steki jagnięce

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary