Tosty z kozim serem, szparagami, groszkiem cukrowym i rzodkiewką

Tosty z kozim serem, szparagami, groszkiem cukrowym i rzodkiewką

Zdjęcie - Tosty z kozim serem, szparagami, groszkiem cukrowym i rzodkiewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A u mnie kolejna propozycja śniadaniowych tostów. Przezornie zamroziłam w sezonie zielone szparagi, żeby zimą móc cieszyć się nimi. Dają ogromny power. Wystarczy kilka sztuk, dodatkowo groszek cukrowy i wiosna na talerzu :-) Na tych grzankach z serkiem kozim smakują wybornie.
Zdjęcie - Tosty z kozim serem, szparagami, groszkiem cukrowym i rzodkiewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

  • kilka kromek pieczywa lub bagietki,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szalotka,
  • 1 twarożek kozi,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • garść groszku cukrowego,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 1 mała papryczka chili,
  • świeże zioła (szczypiorek, bazylia),
  • sól, pieprz i cukier.


Przygotowanie:

Szalotkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżeczce oliwy. Wystudzić i wymieszać z twarożkiem kozim. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi zielone i groszek cukrowy zblanszować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wrzucić do miski z lodem i zimną wodą na kilka sekund. Osuszyć. Wymieszać z plastrami rzodkiewki. Skropić oliwa i doprawić przyprawami. Kromki pieczywa opiec w tosterze lub w piekarniku . Jeśli w piekarniku to posmarować mieszaniną oliwy i czosnku. Jeśli w tosterze to posmarować mieszaniną po opieczeniu. Nałożyć twarożek, potem szparagi, groszek i rzodkiewkę. Posypać na wierzchu ziołami i pokrojoną papryczką chili.

Zdjęcie - Tosty z kozim serem, szparagami, groszkiem cukrowym i rzodkiewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów