Tosty z kozim serem, szparagami, groszkiem cukrowym i rzodkiewką
A u mnie kolejna propozycja śniadaniowych tostów. Przezornie zamroziłam w sezonie zielone szparagi, żeby zimą móc cieszyć się nimi. Dają ogromny power. Wystarczy kilka sztuk, dodatkowo groszek cukrowy i wiosna na talerzu :-) Na tych grzankach z serkiem kozim smakują wybornie.
Składniki:
- kilka kromek pieczywa lub bagietki,
- oliwa z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 szalotka,
- 1 twarożek kozi,
- pęczek zielonych szparagów,
- garść groszku cukrowego,
- pęczek rzodkiewki,
- 1 mała papryczka chili,
- świeże zioła (szczypiorek, bazylia),
- sól, pieprz i cukier.
Przygotowanie:
Szalotkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na 1 łyżeczce oliwy. Wystudzić i wymieszać z twarożkiem kozim. Doprawić solą i pieprzem. Szparagi zielone i groszek cukrowy zblanszować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wrzucić do miski z lodem i zimną wodą na kilka sekund. Osuszyć. Wymieszać z plastrami rzodkiewki. Skropić oliwa i doprawić przyprawami. Kromki pieczywa opiec w tosterze lub w piekarniku . Jeśli w piekarniku to posmarować mieszaniną oliwy i czosnku. Jeśli w tosterze to posmarować mieszaniną po opieczeniu. Nałożyć twarożek, potem szparagi, groszek i rzodkiewkę. Posypać na wierzchu ziołami i pokrojoną papryczką chili.