Bakłażan, soczewica i pomarańcze
Bardzo przyjemna sałatka, która łączy w sobie moje ulubione składniki.
4 bakłażany (800g - 1 kg)
pół granatu
1 czerwona cebula
1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
4 pomarańcze moro
świeża kolendra
świeża mięta
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz, kumin, summak
kilka łyżek melasy z granatów (moja się przeterminowała dlatego ją zastąpiłam, zgodnie z sugestią autorki przepisu, słodem wymieszanym z balsamico)
Bakłażany pokroiłam w kostkę, wsypałam do dużego naczynia żaroodpornego, polałam oliwą, posoliłam i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Odstawiłam do przestudzenia.
W misce wymieszałam pomarańcze pokrojone na kawałki, pestki granatu, ugotowaną soczewicę, bakłażana, pokrojoną cebulę, świeże zioła. Melasę wymieszałam z oliwą i przyprawami i wlałam do sałatki.
źródło - "Szafran, mięta i kardamon" Samar Khanafer