Proste muffinki bananowe

Proste muffinki bananowe

Dziś mam dla Was przepis inspirowany muffinami, które mój mąż pomimo mrozu przyniósł mi na wczesne śniadanie w Nowym Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu. Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na proste muffinki bananowe, które można znaleźć np. tu i tu. Do przygotowania babeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe banany – z tych zapomnianych, z brązowymi plamkami, które leżą zapomniane gdzieś w kuchni :)

Jeśli szukacie innych pysznych sposobów na wykorzystnie mocno dojrzałych bananów polecam Wam gorąco inne bananowe przepisy! Proste muffinki bananow o czekoladowe , aromatyczny chlebek bananowy, domowy kopiec kreta czy babeczki bananoffee z pysznym domowym karmelem. Banana możecie wykorzystać także do placuszków na śniadanie lub zdrowych ciasteczek owsianych. Możliwości jest dużo, więc mam nadzieję, że zastanowicie się dwa razy zanim wyrzucicie nakrapiane banany do kosza.

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 jajko
2 mocno dojrzałe banany
1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka masła orzechowego 
szczypta soli

+ 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam nerkowca)

Jak zrobić proste muffinki bananowe?

Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze.

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodajemy resztę mokrych składników: olej, mleko, masło orzechowe i jajko. Mieszamy do połączenia.

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W osobnej misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól.

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łączymy razem suche i mokre składniki.

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orzechy kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i jeszcze raz krótko mieszamy.

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy tych kupnych, można je zrobić samemu z kawałków papieru do pieczenia (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach).

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wypełniamy foremki ciastem.

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muffinki pieczemy około 30 – 35 min w temperaturze 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy napewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Żeby to zrobić wystarczy wbić go w środek, a po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Proste muffinki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)

Kategorie przepisów