Zielony sok (jarmuż + gruszka + pietruszka)
Dopadło Cię przeziębienie ?
Czujesz zmęczenie ?
Potrzebujesz witamin ?
A co jak powiem Ci, że nie potrzebujesz iść do apteki…
Od jakiegoś czasu wyznaję zasadę „Żywność to cudowny lek” i pogłębiam swoją wiedzę z zakresu leczniczych właściwości owoców, warzyw i ziół.
Dzisiaj przepis na sok z dużą dawką witaminy C, żelaza i wapnia.
Niedoceniony i często pomijany w diecie jarmuż, dobrze znana natka pietruszki i pyszne słodkie gruszki. Ale zanim przejdziesz do przepisu, mam dla Ciebie kilka zdrowych ciekawostek :
JARMUŻ
Czy wiedziałeś, że ma więcej żelaza niż mięso wołowe ?, Więcej wapnia niż mleko ? I zawiera aż 120 mg witaminy C na 100 g !
NATKA PIETRUSZKI
Składniki:
2 garści jarmużu 2 gruszki 1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy garść natki pietruszki
I Sposób wykonania: Sok wycisnąć za pomocą wyciskarki do soków.
II Sposób wykonania: (dla osób, które nie mają wyciskarki), Pokrojone i obrane gruszki, umyty jarmuż, sok wyciśnięty z pomarańczy i posiekaną natkę zmiksować. Na dzbanek nałożyć sitko. Przelać sok. (pozbędziemy się w ten sposób osadu i otrzymamy klarowny sok).