Zielony sok (jarmuż + gruszka + pietruszka)

Zielony sok (jarmuż + gruszka + pietruszka)
Zdjęcie - Zielony sok z jarmużem: źródło witaminy C - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zielony sok z jarmużem: źródło witaminy C - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dopadło Cię przeziębienie ?

Czujesz zmęczenie ?

Potrzebujesz witamin ?

A co jak powiem Ci, że nie potrzebujesz iść do apteki…

Od jakiegoś czasu wyznaję zasadę „Żywność to cudowny lek” i pogłębiam swoją wiedzę z zakresu leczniczych właściwości owoców, warzyw i ziół.

Dzisiaj przepis na sok z dużą dawką witaminy C, żelaza i wapnia.

Niedoceniony i często pomijany w diecie jarmuż, dobrze znana natka pietruszki i pyszne słodkie gruszki. Ale zanim przejdziesz do przepisu, mam dla Ciebie kilka zdrowych ciekawostek :

JARMUŻ 


Czy wiedziałeś, że ma więcej żelaza niż mięso wołowe ?, Więcej wapnia niż mleko ? I zawiera aż 120 mg witaminy C na 100 g ! Zdjęcie - Zielony sok z jarmużem: źródło witaminy C - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zielony sok z jarmużem: źródło witaminy C - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


NATKA PIETRUSZKI

Jest bogata w beta-karoten, witaminę A, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, sód, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz błonnik.   Zawiera o wiele więcej witaminy C niż cytrusy i papryka czerwona.  100 gramów natki pietruszki zawiera aż 177,7 mg witaminy C ! Zdjęcie - Zielony sok z jarmużem: źródło witaminy C - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zielony sok z jarmużem: źródło witaminy C - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zielony sok z jarmużem: źródło witaminy C - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zielony sok z jarmużem: źródło witaminy C - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
2 garści jarmużu 2 gruszki 1/2 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy garść natki pietruszki

I Sposób wykonania: Sok wycisnąć za pomocą wyciskarki do soków.

II Sposób wykonania: (dla osób, które nie mają wyciskarki), Pokrojone i obrane gruszki, umyty jarmuż, sok wyciśnięty z pomarańczy i posiekaną natkę zmiksować. Na dzbanek nałożyć sitko. Przelać sok. (pozbędziemy się w ten sposób osadu i otrzymamy klarowny sok).

Zdjęcie - Zielony sok z jarmużem: źródło witaminy C - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Zielony sok z jarmużem: źródło witaminy C - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów