Ciasteczka kokosowe


Zdjęcie - Ciasteczka kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Święta zbliżają się już wielkimi krokami. Nie wiem jak Wy, ale ja już zastanawiam się powoli co będę robić, tym bardziej, że dzień przed Wigilią czeka mnie jeszcze impreza rodzinna, więc muszę się w tym roku trochę sprężyć. Mój syn już jakiś czas temu namówił mnie do testowania różnych przepisów na ciasteczka, których u nas na święta nie może zabraknąć. Tak sobie ostatnio mieszamy różne przepis i dajemy różne dodatki do ciasteczek. Tym razem padło na kokos i wyszły nam takie, bardzo smaczne i kruche ciasteczka. Jak na razie faworyt, więc na święta na pewno będą. Polecam, bo robi się je szybko, a są rewelacyjne :-) Z podanego przepisu wychodzi około 40 sztuk (wszystko zależy od wielkości foremek jakich użyjemy do wykrawania ciastek). Ciasteczka najlepsze są na drugi, a nawet trzeci dzień, jak zmiękną pod wpływem marmolady. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 200 g masła (temp. pokojowa)
  • 1 szklanka drobnych wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka L
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • marmolada lub dżem do przełożenia


1. Masło w temp. pokojowej przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier puder i ubijamy na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy jajka i miksujemy.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta, miksujemy, na końcu dodajemy wiórki kokosowe (jeśli nie mamy drobnych wiórek, to zawsze możemy te większe je zmiksować w blenderze kielichowym), miksujemy.
3. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy, żeby się połączyło, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika, jeśli wolimy schłodzić je w lodówce to tam zostawiamy na 60 minut.
4. Ciasto wyjmujemy, dzielimy na kilka części, każdą musimy rozwałkować na około 0,5 cm. Foremkami wykrawamy ciastka (pamiętajmy, jak robimy ciasto z dziurką, żeby było tyla samo gładkich spodów, co ciasteczek z dziurką), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut (do zrumienienia się), studzimy.
Po ostudzeniu ciasteczka możemy przełożyć marmoladą lub dżemem. Smacznego :-)

Do przygotowania ciasteczek użyłam noża Ambition :-)

Zdjęcie - Ciasteczka kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Ciasteczka kokosowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Biszkoptowe maczki vel baletki (bitki)

Biszkoptowe maczki vel baletki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kruche ciasteczka maślane

Kruche ciasteczka maślane

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Proste i szybkie ciasteczka maślane

Proste i szybkie ciasteczka ma…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Ciasteczka budyniowe - najlepsze
5

Ciasteczka budyniowe - najleps…

Beti Beti
kruche babeczki

Kruche rogaliki budyniowe

Kruche rogaliki budyniowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Babeczki dziecinnie proste

Babeczki dziecinnie proste

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo