Domowy Baton Twix + film Jak zrobić

Domowy Baton Twix + film Jak zrobić

Domowy Baton Twix to rozpływający się w ustach smakołyk z pyszną masą krówkową, czekoladą i biszkoptami zanużonymi w rozpuszczonych piankach. Przepis można dowolnie modyfikować wedle własnych upodobań, zmieniać proporcje mlecznej i gorzkiej czekolady, czy poeksperymentować z rożnymi smakami pianek.

 

Zdjęcie - Domowy Baton Twix + film Jak zrobić - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

  • składniki na formę 28 x 24 cm

                      spód

400 g pianek Marshmallows

100 g masła

300 g biszkoptów

              masa krówkowa

500 g krówek

100 g masła

1/2 szklanki mleka

        polewa czekoladowa

200 g mlecznej czekolady

100 g gorzkiej czekolady

1/2 szklanki mleka

  • przepis

Biszkopty rozdrabniamy na mniejsze kawałki ale nie zbyt drobne i wrzucamy do miski. Do drugiej miski przekładamy pianki, dodajemy pokrojone miękkie masło i wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej często mieszając, do momentu aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Gorącą masę wlewamy do biszkoptów i całość starannie razem łączymy. Masę z biszkoptami przekładamy do formy i dokładnie ją rozprowadzamy lekko dociskając łyżką, po czym wstawiamy do lodówki aby masa dokładnie stężała. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy pokrojone masło oraz krówki i wszystko rozpuszczamy na małym ogniu często mieszając. Gotową masę lekko przestudzamy, po czym wlewamy na warstwę z pianek i biszkoptów. Deser ponownie wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia. Na warstwę masy krówkowej wlewamy rozpuszczoną czekoladę, starannie ją rozprowadzając. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodóweki na cała noc. Zdjęcie - Domowy Baton Twix + film Jak zrobić - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów