Bułki z mięsem mielonym
- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 50minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Bułki drożdżowe z mięsnym farszem to świetna alternatywa dla kanapek. Doskonałe do szkoły, pracy, na śniadanie i na lunch, wszędzie. Bardzo polecam:)
Składniki- Składniki na bułki
- mąka pszenna - 400g
- mleko w proszku - 50 g
- woda - 200 ml
- miękkie masło - 60g
- sól - 1 łyżeczka
- świeże drożdże - 12 g
- jajko - 1 szt.
- Składniki na nadzienie
- mięso mielone - 300 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- bazylia - 1 łyżeczka
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami wody i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosły.
Do miski przesiać mąkę, sól, mleko w proszku. Dodać wyrośnięty zaczyn, wodę, jajko, wymieszać. Dodać rozpuszczone, gorące masło. Wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmażyć. Dodać mięso, przecier pomidorowy, bazylię. Dusić, aż płyn wyparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie. Rozwałkować i uformować wałek. Podzielić go na kilka równych części. Każdą część rozpłaszczyć lekko i na środku układać ok. 1 łyżki farszu. Skleić brzegi i formować bułkę. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 20 min.