Paella z chorizo i krewetkami

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To chyba wina pory roku, że chce mi się takich ciepłych, rozgrzewających, jednogarnkowych (zawsze to mniej zmywania!) dań. Choć paella jest na wskroś hiszpańska, świetnie sprawdza się na obiad i w polskim klimacie, te aromaty od razu przywodzą na myśl słoneczne dni!

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania paelli wybieram najczęściej gotową mieszankę hiszpańskich przypraw, kupić ją można w dużych marketach. W skład wchodzi kurkuma (odpowiedzialna za kolor), często goździki, papryka, czasem czosnek. Same naturalne smaki, do zastąpienia także domowymi przyprawami, jednak w każdym hiszpańskim domu takie mieszanki królują i są naprawdę powszechnie stosowane.

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paelle przyprawcie też koniecznie wędzoną papryką, doskonale pasuje do samego ryżu i pikantnej kiełbasy chorizo. Dodaję także ciecierzycę, pieczoną (lub tylko przesmażoną) paprykę, trochę pomidorów i na sam koniec- krewetki.

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • ryż - ok. 200 g (odmiana Arroz Bomba lub arborio)
  • chorizo - 100 g
  • cebula - 1 szt
  • papryka czerwona - 1 szt (propnuję upiec ją i obrać ze skórki)
  • passta pomidorowa - 1/3 szklanki
  • cicierzyca - 1/2 szklanki (ugotowana lub z puszki)
  • oliwa - 2 łyżki
  • bulion - ok. 3/4 litra
  • wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
  • mieszanka przypraw do paelli - 1/2 łyżeczki
  • wino białe wytrawne - 1/3 szklanki
  • świeże krewetki - ilość wg. uznania
Przygotowanie:

Paprykę i chorizo pokrój w ok. 1 cm kostkę. Drobno posiekaj cebulę.

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, usmaż na niej chroizo. Dodaj cebulę i paprykę i podsmaż ok. 2 minuty.

Wsyp ryż i krótko przesmaż. Wlej wino, wymiesza i gotuj, aż wino odparuje. Dodaj wędzoną paprykę, mieszankę przypraw do paelli i ciecierzycę.

Wlej  gorący bulion do ryżu, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez ok. 10-15 minut, aż ryż będzie prawie miękki.

Na wierzchu ułóż krewetki, zmniejsz ogień do minimum (nie mieszaj!). Przykryj patelnię pokrywką (lub folią aluminiową) i gotuj dalej na najmniejszym ogniu przez ok. 4 minuty. Odstaw paellę z ognia i pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2 – 3 minuty. Posyp natką, skrop oliwą, podawaj z cząstką cytryny.

 

Przepisy z tych kategorii

Kalmary w cieście winnym

Kalmary w cieście winnym

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gniazdka - pieczone pączki hiszpańskie
1

Gniazdka - pieczone pączki his…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Croquetas
1

Croquetas

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Łosoś smażony ze szparagami i suszonymi pomidorami
1

Łosoś smażony ze szparagami i…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Churros- hiszpańskie pączki
1

Churros- hiszpańskie pączki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego
1

Polvorones del Espíritu Santo…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón

Hiszpańskie krokiety z szynką…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Pieczone papryczki Padrón

Pieczone papryczki Padrón

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią
2

Klopsiki hiszpańskie na potraw…

Dzi Dzi
karmelowy

Frittata ze szparagami na pożegnanie sezonu

Frittata ze szparagami na poże…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Na dobry początek dnia

Na dobry początek dnia

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki