Paella z chorizo i krewetkami

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To chyba wina pory roku, że chce mi się takich ciepłych, rozgrzewających, jednogarnkowych (zawsze to mniej zmywania!) dań. Choć paella jest na wskroś hiszpańska, świetnie sprawdza się na obiad i w polskim klimacie, te aromaty od razu przywodzą na myśl słoneczne dni!

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania paelli wybieram najczęściej gotową mieszankę hiszpańskich przypraw, kupić ją można w dużych marketach. W skład wchodzi kurkuma (odpowiedzialna za kolor), często goździki, papryka, czasem czosnek. Same naturalne smaki, do zastąpienia także domowymi przyprawami, jednak w każdym hiszpańskim domu takie mieszanki królują i są naprawdę powszechnie stosowane.

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paelle przyprawcie też koniecznie wędzoną papryką, doskonale pasuje do samego ryżu i pikantnej kiełbasy chorizo. Dodaję także ciecierzycę, pieczoną (lub tylko przesmażoną) paprykę, trochę pomidorów i na sam koniec- krewetki.

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • ryż - ok. 200 g (odmiana Arroz Bomba lub arborio)
  • chorizo - 100 g
  • cebula - 1 szt
  • papryka czerwona - 1 szt (propnuję upiec ją i obrać ze skórki)
  • passta pomidorowa - 1/3 szklanki
  • cicierzyca - 1/2 szklanki (ugotowana lub z puszki)
  • oliwa - 2 łyżki
  • bulion - ok. 3/4 litra
  • wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
  • mieszanka przypraw do paelli - 1/2 łyżeczki
  • wino białe wytrawne - 1/3 szklanki
  • świeże krewetki - ilość wg. uznania
Przygotowanie:

Paprykę i chorizo pokrój w ok. 1 cm kostkę. Drobno posiekaj cebulę.

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, usmaż na niej chroizo. Dodaj cebulę i paprykę i podsmaż ok. 2 minuty.

Wsyp ryż i krótko przesmaż. Wlej wino, wymiesza i gotuj, aż wino odparuje. Dodaj wędzoną paprykę, mieszankę przypraw do paelli i ciecierzycę.

Wlej  gorący bulion do ryżu, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez ok. 10-15 minut, aż ryż będzie prawie miękki.

Na wierzchu ułóż krewetki, zmniejsz ogień do minimum (nie mieszaj!). Przykryj patelnię pokrywką (lub folią aluminiową) i gotuj dalej na najmniejszym ogniu przez ok. 4 minuty. Odstaw paellę z ognia i pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2 – 3 minuty. Posyp natką, skrop oliwą, podawaj z cząstką cytryny.

 

Przepisy z tych kategorii

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar

Słoneczna paella z owocami mor…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Chili sin carne z dynią

Chili sin carne z dynią

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Placuszki dyniowe na słodko

Placuszki dyniowe na słodko

Asik Asik
Moja kraina smaków

Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami

Sałata rzymska z parmezanem, b…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami

Ciasto dyniowe z czekoladą i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zapiekanka makaronowa z brokułem i serem

Zapiekanka makaronowa z brokuł…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Curry z jajkiem i kalafiorem

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Makaron z brokułami i pesto brokułowym

Makaron z brokułami i pesto br…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zasmażane buraczki na winie z żurawiną

Zasmażane buraczki na winie z…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z brokułów z żurawiną i pestkami słonecznika

Sałatka z brokułów z żurawiną…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli

Awanturka – pasta z twarogu i…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi

Kaszotto z burakami, serem hal…

food² food²
Food Square