Paella z chorizo i krewetkami

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To chyba wina pory roku, że chce mi się takich ciepłych, rozgrzewających, jednogarnkowych (zawsze to mniej zmywania!) dań. Choć paella jest na wskroś hiszpańska, świetnie sprawdza się na obiad i w polskim klimacie, te aromaty od razu przywodzą na myśl słoneczne dni!

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania paelli wybieram najczęściej gotową mieszankę hiszpańskich przypraw, kupić ją można w dużych marketach. W skład wchodzi kurkuma (odpowiedzialna za kolor), często goździki, papryka, czasem czosnek. Same naturalne smaki, do zastąpienia także domowymi przyprawami, jednak w każdym hiszpańskim domu takie mieszanki królują i są naprawdę powszechnie stosowane.

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paelle przyprawcie też koniecznie wędzoną papryką, doskonale pasuje do samego ryżu i pikantnej kiełbasy chorizo. Dodaję także ciecierzycę, pieczoną (lub tylko przesmażoną) paprykę, trochę pomidorów i na sam koniec- krewetki.

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • ryż - ok. 200 g (odmiana Arroz Bomba lub arborio)
  • chorizo - 100 g
  • cebula - 1 szt
  • papryka czerwona - 1 szt (propnuję upiec ją i obrać ze skórki)
  • passta pomidorowa - 1/3 szklanki
  • cicierzyca - 1/2 szklanki (ugotowana lub z puszki)
  • oliwa - 2 łyżki
  • bulion - ok. 3/4 litra
  • wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
  • mieszanka przypraw do paelli - 1/2 łyżeczki
  • wino białe wytrawne - 1/3 szklanki
  • świeże krewetki - ilość wg. uznania
Przygotowanie:

Paprykę i chorizo pokrój w ok. 1 cm kostkę. Drobno posiekaj cebulę.

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, usmaż na niej chroizo. Dodaj cebulę i paprykę i podsmaż ok. 2 minuty.

Wsyp ryż i krótko przesmaż. Wlej wino, wymiesza i gotuj, aż wino odparuje. Dodaj wędzoną paprykę, mieszankę przypraw do paelli i ciecierzycę.

Wlej  gorący bulion do ryżu, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez ok. 10-15 minut, aż ryż będzie prawie miękki.

Na wierzchu ułóż krewetki, zmniejsz ogień do minimum (nie mieszaj!). Przykryj patelnię pokrywką (lub folią aluminiową) i gotuj dalej na najmniejszym ogniu przez ok. 4 minuty. Odstaw paellę z ognia i pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2 – 3 minuty. Posyp natką, skrop oliwą, podawaj z cząstką cytryny.

 

Przepisy z tych kategorii

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar

Słoneczna paella z owocami mor…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Błyskawiczny koktajl z moreli i banana + film

Błyskawiczny koktajl z moreli…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bezglutenowe spaghetti cukiniowe z krewetkami i cykorią

Bezglutenowe spaghetti cukinio…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Sałatka z ryżem i krewetkami
1

Sałatka z ryżem i krewetkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar

Słoneczna paella z owocami mor…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Sałatka z młodych ziemniaków i krewetek

Sałatka z młodych ziemniaków i…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Ryż z serkiem wiejskim i truskawkami
1

Ryż z serkiem wiejskim i trusk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z ryżem i krewetkami
1

Sałatka z ryżem i krewetkami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu

Kotlety jajeczne z dodatkiem r…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar

Słoneczna paella z owocami mor…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy