Paella z chorizo i krewetkami

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To chyba wina pory roku, że chce mi się takich ciepłych, rozgrzewających, jednogarnkowych (zawsze to mniej zmywania!) dań. Choć paella jest na wskroś hiszpańska, świetnie sprawdza się na obiad i w polskim klimacie, te aromaty od razu przywodzą na myśl słoneczne dni!

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania paelli wybieram najczęściej gotową mieszankę hiszpańskich przypraw, kupić ją można w dużych marketach. W skład wchodzi kurkuma (odpowiedzialna za kolor), często goździki, papryka, czasem czosnek. Same naturalne smaki, do zastąpienia także domowymi przyprawami, jednak w każdym hiszpańskim domu takie mieszanki królują i są naprawdę powszechnie stosowane.

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Paelle przyprawcie też koniecznie wędzoną papryką, doskonale pasuje do samego ryżu i pikantnej kiełbasy chorizo. Dodaję także ciecierzycę, pieczoną (lub tylko przesmażoną) paprykę, trochę pomidorów i na sam koniec- krewetki.

Zdjęcie - Paella z chorizo i krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • ryż - ok. 200 g (odmiana Arroz Bomba lub arborio)
  • chorizo - 100 g
  • cebula - 1 szt
  • papryka czerwona - 1 szt (propnuję upiec ją i obrać ze skórki)
  • passta pomidorowa - 1/3 szklanki
  • cicierzyca - 1/2 szklanki (ugotowana lub z puszki)
  • oliwa - 2 łyżki
  • bulion - ok. 3/4 litra
  • wędzona papryka - 1/2 łyżeczki
  • mieszanka przypraw do paelli - 1/2 łyżeczki
  • wino białe wytrawne - 1/3 szklanki
  • świeże krewetki - ilość wg. uznania
Przygotowanie:

Paprykę i chorizo pokrój w ok. 1 cm kostkę. Drobno posiekaj cebulę.

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, usmaż na niej chroizo. Dodaj cebulę i paprykę i podsmaż ok. 2 minuty.

Wsyp ryż i krótko przesmaż. Wlej wino, wymiesza i gotuj, aż wino odparuje. Dodaj wędzoną paprykę, mieszankę przypraw do paelli i ciecierzycę.

Wlej  gorący bulion do ryżu, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez ok. 10-15 minut, aż ryż będzie prawie miękki.

Na wierzchu ułóż krewetki, zmniejsz ogień do minimum (nie mieszaj!). Przykryj patelnię pokrywką (lub folią aluminiową) i gotuj dalej na najmniejszym ogniu przez ok. 4 minuty. Odstaw paellę z ognia i pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2 – 3 minuty. Posyp natką, skrop oliwą, podawaj z cząstką cytryny.

 

Przepisy z tych kategorii

Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i koperkiem

Mini frittaty z wędzonym łosos…

food² food²
Food Square

Kalmary w cieście winnym

Kalmary w cieście winnym

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gniazdka - pieczone pączki hiszpańskie
1

Gniazdka - pieczone pączki his…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Croquetas
1

Croquetas

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Churros- hiszpańskie pączki
1

Churros- hiszpańskie pączki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Ryż smażony z warzywami i kukurydzą
1

Ryż smażony z warzywami i kuku…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Domowy paprykarz szczeciński
1

Domowy paprykarz szczeciński

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kurczak zapiekany z ryżem, bakłażanem, orzechami włoskimi i suszonym pomidorem
1

Kurczak zapiekany z ryżem, bak…

Beti Beti
kruche babeczki

Zapiekane gołąbki z mięsem, ryżem i grzybami

Zapiekane gołąbki z mięsem, ry…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Ciasto Lion
3

Ciasto Lion

Beti Beti
kruche babeczki

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb